nieuws

‘Biologisch bij supermarkt veel goedkoper’

Assortiment 3311

‘Biologisch bij supermarkt veel goedkoper’

DEN HAAG – Biologisch voedsel is bij supermarkten een stuk goedkoper dan bij biologische winkels als Ekoplaza en Estafette. Het verschil tussen de goedkoopste (Dirk) en duurste (Estafette) loopt op tot 36 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond deed een prijspeiling bij supermarkten Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet, Jumbo, Albert Heijn, Plus, Emté, Spar, Marqt, Ekoplaza, Natuurwinkel en Estafette.

Biologisch assortiment soms te beperkt

De winkels staan in diezelfde volgorde van goedkoop naar duur als het gaat om de prijs. Aldi, Lidl en Coop werden ook onder de loep genomen, maar hun biologische assortiment bleek te beperkt om tot een vergelijking te kunnen komen.

Biologisch mandje bij Dirk het goedkoopst

Een identiek gevuld mandje met biologische dagelijkse boodschappen als kipfilet, melk, koffie, appelsap en spaghetti kost bij Dirk €26,60 en bij Albert Heijn €29,68. De biologische supermarkt Ekoplaza vraagt hier €33,45 voor, terwijl Estafette het duurst is en €38,40 plaats. Het prijsverschil verschilt overigens sterk tussen producten. Zo is de biologische melk bij Albert Heijn en Estafette even duur, maar is een pond kip bij Estafette zo’n €3 duurder.

Reactie Dirk van den Broek

Dirk-Directeur Marcel Huizing reageert in een persbericht op het nieuws: ‘Dirk hanteert altijd de laagste prijs. Niet alleen met A-merken, private label en vers, maar dus ook met ons assortiment biologische producten. Deze prijspeiling van de Consumentenbond bewijst dat. Dirk breidt het biologisch assortiment steeds verder uit. Dit past geheel in de landelijke trend en sluit ook aan bij de vraag van onze klanten.’

Bio-ketens reageren ook

In de Consumentengids reageren de biologische ketens ook. Estafette zegt dat je verder moet kijken dan prijs.  Ook kwaliteit, smaak, manier van produceren en een eerlijke beloning voor de boer zijn belangrijk volgens de formule. Volgens EkoPlaza is het biologisch aanbod niet te vergelijken met dat uit de reguliere supermarkt omdat veel producten een andere samenstelling hebben.

Verschil in aanbod is groot

Het aanbod biologisch bij de reguliere supermarkten is bij sommige ketens inderdaad wat beperkt. Zo bieden Dirk, Dekamarkt, Emté en Spar zo’n 300 tot 350 biologische producten aan waarmee klanten de minste keuze hebben. De andere ketens hebben 1100 tot 1400 bio-producten in het schap staan. De Consumentenbond keek in het onderzoek overigens niet naar de kwaliteit van producten.

Reageer op dit artikel