nieuws

NL verzet zich tegen patenteren groente

Assortiment 1103

NL verzet zich tegen patenteren groente

BRUSSEL – Nederland wil een einde aan de praktijk dat bedrijven natuurlijke eigenschappen van groente kunnen patenteren. Deze praktijk hindert de innovatie.

Dat meldt de NOS. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken om de patentregeling aan te passsen. Het Europees Octrooibureau staat sinds vorig jaar het patenteren van eigenschappen van groente toe. Verschillende actiegroepen stellen dat multinationals als Monsanto en Syngenta daar misbruik van maken.

Voedseldiversiteit in gevaar
Staatssecretaris Van Dam deelt die kritiek. Omdat het na het patenteren niet meer mogelijk is voor anderen om een type groente door te ontwikkelen komt volgens hem de voedseldiversiteit in gevaar. ‘Het gaat om de voedselvoorziening in de toekomst en dus het voedsel van onze kinderen, maar ook van een veel grotere wereldbevolking.’ De regeling doorkruist bovendien het Nederlandse kwekersrecht, dat ervoor heeft gezorgd dat Nederland in de handel in zaden voor tuin- en akkerbouw wereldwijd een marktaandeel van 40 procent heeft.

Reageer op dit artikel