nieuws

AH-zuivel alleen nog van weidekoeien

Assortiment 3214

AH-zuivel alleen nog van weidekoeien

ZAANDAM – Eind dit jaar zijn alle Nederlandse zuivelproducten van het eigen merk van Albert Heijn van weidemelk gemaakt. Voor de pakken vla, yoghurt, melk en slagroom gold dit al.

De producten zijn afkomstig van koeien die in een jaar tijd tenminste op 120 dagen 6 uur per dag in de wei staan. De koeien komen dan meestal in de zomer en het voorjaar buiten en de boeren krijgen een weidepremie.

Pudding
De komende maanden gaan de AH yoghurts in beker, AH pudding, AH drinkyoghurts, AH choco drinks en AH crème fraîche en room over. Ook AH Zaanlander en AH Goudse kaas gaan, afhankelijk van rijpingstijden, in de loop van 2016 over op weidegang meldt de marktleider. Vanaf maandag 2 mei staat er op de melk- en yoghurtpakken meer informatie over weidegang en weidekoeien.

Coop
Enkele weken geleden maakte Coop bekend het assortiment kaas dat van weidemelk wordt gemaakt uit te breiden. Zo is bij Coop nu ook Noord-Hollandsche 35+ kaas te vinden die van weidemelk wordt gemaakt. De keten had al eerder (2012) Noord-Hollandsche 48+ kaas, gemaakt van weidemelk, in het assortiment opgenomen. Met de uitbreiding van het assortiment zet Coop een nieuwe stap in het proces van verduurzaming. Volgens de coöperatieve supermarktorganisatie past dat beleid ook bij een onderneming die waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Weidemelk
In 2007 hebben de zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods de weidemelk op de markt gebracht. Weidemelk verschilt van biologische melk. Bij biologische melkveehouders gaan de koeien zo veel mogelijk naar buiten en komen ze enkel binnen als dit echt nodig is. Daarnaast hebben koeien die biologische melk produceren ook binnen meer ruimte in de stal; zijn de weiden vrij van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen; en krijgen de koeien enkel biologisch geteeld veevoer.

 

Reageer op dit artikel