nieuws

Emté en Plus woedend op Wakker Dier

Assortiment

Emté en Plus woedend op Wakker Dier

AMSTERDAM – Emté en Plus noemen de definitie die Wakker Dier sinds kort hanteert voor kiloknallers misleidend. Zo wordt een diervriendelijk concept, als Natuurvlees van Emté, tot afschuw van de formule ook ingedeeld bij de kiloknallers.

Wakker Dier schaart vlees dat geen erkend dierenwelzijnskeurmerk draagt en in een folder wordt vermeld inmiddels ook onder kiloknallers.

Verbazing
Een beslissing die zorgt voor verbazing bij onder meer Plus. ‘Wakker Dier geeft het begrip kiloknaller van de ene op de andere dag een andere betekenis, namelijk van vleesaanbiedingen onder de €4,12 per kilo, naar vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dit komt de geloofwaardigheid richting de consument niet ten goede’, zegt Plus-woordvoerder Debbie Huisman. Volgens Huisman is Plus eind november geïnformeerd over de nieuwe campagne.

Natuurvlees
Omdat alle folderplaatsingen voor vlees zonder erkend dierenwelzijnskenmerk kiloknaller worden genoemd, is zelfs een bij uitstek diervriendelijk concept als Natuurvlees van Emté de klos. Een trieste constatering, volgens woordvoerder Wilco Jansen. ‘Van Natuurvlees is veel te zeggen, maar niet dat het kiloknallervlees is. Wakker Dier wil via een telling aantonen dat het niet loopt met de verduurzaming van vlees in de supermarkten. Daarbij focussen ze op keurmerkjes, maar kijken niet naar het werkelijke dierenwelzijn.’ De runderen waarvan het vlees wordt gebruikt, dienen als grote grazers voor het beheer van natuurgebieden.

Iers rundvlees

Een ander voorbeeld is het Ierse rundvlees van AH, dat niet meer standaard een ster van de Dierenbescherming draagt, maar is overgegaan naar AH Greenfields. Het vlees is afkomstig van boeren die voldoen aan de eisen van het Ierse Farm Quality Assurance Systeem. Ook in dit geval is er kritiek van Wakker Dier. ‘Als de Ierse runderen bijvoorbeeld toch over roostervloeren lopen, krijgt het vlees geen ster en is het voor ons een kiloknaller wanneer het in een folder voorkomt’, zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

Ster
De woordvoerder van de actiegroep beaamt dat de definitie van een kiloknaller inmiddels ligt bij het wel of niet verkrijgen van een ster van de Dierenbescherming. ‘Dat is een helder en eerlijk criterium. Wij willen dat supermarkten stoppen met stunten en aanprijzen van vlees zonder erkend keurmerk.’ Ze geeft toe dat  Emté bij het rundvlees onevenredig hard wordt getroffen. Wakker Dier beweerde onlangs dat uit de folders van AH, Aldi, Dirk, Emté, Jumbo, Lidl en Plus blijkt dat supermarkten vorig jaar 3566 keer met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk ‘stuntten’. Dat is 40 procent meer dan in 2014.

Een achtergrondverhaal is te vinden in Distrifood van 6 februari.

Reageer op dit artikel