nieuws

Hollandse geitenkaas krijgt keurmerk Brussel

Assortiment

Hollandse geitenkaas krijgt keurmerk Brussel

BRUSSEL – Hollandse geitenkaas krijgt van Brussel een beschermde status met een eigen keurmerk dat de herkomst garandeert.

Dat betekent dat kaas met het keurmerk in Nederland moet zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse geiten en op traditionele manier moet zijn bereid en gerijpt. Dit maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

Eeuwenoud recept
De Hollandse geitenkaas wordt bereid via een eeuwenoud productieproces die vergelijkbaar is met de bereiding van Goudse kaas. De kenmerkende milde smaak is volgens kenners voor een belangrijk deel te danken aan het jarenlang professioneel fokken van geiten. De Nederlandse melkgeit is één van de meest efficiënte melkproducenten ter wereld.

Edammer en Goudse
Met het keurmerk treedt Hollandse geitenkaas in de voetsporen van ‘kaasneven’ Edammer en Goudse kaas. Ook de Westlandse druif is een zogeheten Beschermde Geografische Aanduiding. De laatste jaren krijgen steeds meer producten een beschermde status op basis van hun herkomst. Zo mag de Fetakaas die in Denemarken wordt geproduceerd geen Feta meer heten.

Reageer op dit artikel