nieuws

CBL wil naam nederzetting op etiket

Assortiment

CBL wil naam nederzetting op etiket

LEIDSCHENDAM – De naam van de Israëlische nederzetting op het etiket van een supermarktproduct moet een einde maken aan een politiek gevoelige discussie.

Het CBL lijkt een compromis te hebben gevonden in een discussie die meer dan twee jaar duurde. De anti-Israël lobby wil al lange tijd een boycot van producten uit nederzettingen die worden verkocht onder het label ‘Made in Israël’. En supermarkten zijn huiverig voor producten die op enigerlei wijze ter discussie komen te staan. ‘Een boycot gaat ons veel te ver’, laat directeur Marc Jansen van het CBL weten.

Dialoog
Er lijkt nu een oplossing in zicht. De dialoog tussen het CBL en partijen, als Stichting Zelfbeschikking Westelijke Sahara, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) en enkele anti-Israëlpartijen, is de afgelopen week na twee jaar ten einde gekomen. ‘Op het etiket moet wat ons betreft komen te staan uit welke nederzetting het product afkomstig is en ook van welke producent. Op die manier kan de klant zelf bepalen of hij het artikel aanschaft en de supermarkt geeft hiermee gedetailleerde informatie’, aldus Jansen. Als de overheid het advies van het CBL overneemt, is binnenkort te zien dat groente, fruit en zuivel geproduceerd zijn in bijvoorbeeld de nederzettingen Ariël of Kiryat Arba op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Ophef
Enkele jaren geleden ontstond ophef omdat dagblad Trouw suggereerde dat Jumbo en Hoogvliet de producten boycotten. Dat bleek een misvatting. Beide ketens verkochten op dat moment geen producten uit de nederzettingen, omdat die niet voorradig waren. Het had niets te maken met een boycot. Ook nu speelt dit bij Jumbo niet. ‘Wij zijn nog niet geïnformeerd, maar duidelijk is dat we weg willen blijven uit een politieke discussie. Branchevereniging CBL heeft de kwestie van etikettering van producten uit nederzettingen onder de aandacht gebracht bij de overheid en wij zullen het via hen blijven volgen,’ laat Claire Trügg namens Jumbo weten.

Reageer op dit artikel