nieuws

Kip van Morgen overtreding kartelverbod

Assortiment

Kip van Morgen overtreding kartelverbod

DEN HAAG – Afspraken over de ‘Kip van Morgen’ zijn volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) illegaal en een overtreding van het kartelverbod.

De afspraken die ketenpartijen, waaronder supermarkten, boeren en slachterijen, hebben gemaakt over een diervriendelijkere kip voldoen niet aan de vrijstellingscriteria van de mededingingswet. Dat meldt vakblad De Boerderij, dat de hand legde op een conceptrapport van de ACM. De afspraken moesten een eind maken aan de door onder meer Wakker Dier verguisde plofkip. De ‘Kip van Morgen’ krijgt meer leefruimte en meer tijd om te groeien.

Geen voordeel

De ACM komt in het rapport tot de conclusie dat de consument geen voordeel ervaart van doorvoering van de Kip van Morgen. De organisatie heeft hier een uitgebreide economische analyse op losgelaten en constateert dat het kipakkoord tot hogere prijzen leidt. Per saldo zou dat de consument €0,64 per kip kosten. De ACM betwijfelt ook of een sectorbrede afspraak wel nodig was om de duurzaamheid van de vleeskuikenhouderij te verbeteren. De ACM signaleert dat er sowieso veel dynamiek is in de markt op het gebied van verduurzaming.

Wakker Dier

De Kip van Morgen leek een patstelling op te lossen en gaf supermarkten een handvat om verlost te worden van de plofkip waar Wakker Dier steeds zijn pijlen op richtte. Consumenten kozen immers massaal voor de goedkope plofkip en lieten diervriendelijkere kip, vanwege de prijs, links liggen. Overigens vonden dierenrechtenorganisaties de verbetering van de levensomstandigheden van de Kip van Morgen nog niet ver genoeg gaan. Wakker Dier hekelde Albert Heijn, die de kip met veel tamtam introduceerde, en noemde het ‘ Plofkip in flauwekulsaus’.

Reageer op dit artikel