nieuws

Ekoplaza in actie tegen octrooi-paprika

Assortiment

Ekoplaza in actie tegen octrooi-paprika

AMSTERDAM – Ekoplaza steunt een actie tegen het octrooi op rode paprika’s zoals dat geclaimd wordt door het Zwitserse bedrijf Syngenta. Wie tussen 15 en 28 oktober biologische paprika’s koopt bij Ekoplaza draagt €1 per kilo bij aan de actie van Bionext tegen dit octrooi.

Het octrooi betreft volgens Bionext de resistentie in rode paprika’s tegen de witte vlieg, een eigenschap die ook zou voorkomen bij paprika’s in het wild. ‘Met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg. Bionext verzet zich samen met een internationale coalitie tegen dit octrooi’, meldt de organisatie.

Toe-eigenen
Erik Does van Ekoplaza steunt deze actie van harte. ‘Het kan niet zo zijn dat bedrijven zich natuurlijke eigenschappen in planten of dieren toe-eigenen. De natuur is van ons allemaal en dat moet zo blijven. Wij ondersteunen de strijd tegen het octrooi met 10 procent van het totale aankoopbedrag van rode paprika’s in de actieweken.’

Reageer op dit artikel