nieuws

Jan Linders wint Versrapport voor vijfde keer

Assortiment

Jan Linders wint Versrapport voor vijfde keer
Distrifood

De klanten van Jan Linders blijven onverminderd dolenthousiast over de versafdelingen van de keten. Voor het vijfde jaar op rij eindigt de Limburgse keten op de eerste plaats van het Versrapport van GfK en Foodmagazine.

Jan Linders verbetert zich zelfs weer op de ranglijst, het rapportcijfer stijgt van 7,36 naar 7,39, en vergroot daarmee de voorsprong op de nummer twee op de ranglijst, Emté (7,33). En er is nog meer goed nieuws voor Leo Linders en zijn team; na de onttroning vorig jaar is Jan Linders nu weer de nummer één in brood. Met een derde plaats in groente en fruit en een vijfde plaats voor de vleesafdeling kan wederom gesproken worden van een meer dan uitstekende allround prestatie van Jan Linders.

Emté is nummer twee
Net als vorig jaar is de tweede plaats voor Emté. De Sligro-formule maakte vorig jaar een flinke stap vooruit en weet dit jaar het rapportcijfer van 7,33 te handhaven. In het Versrapport 2013 leek de keten mogelijk op weg naar goud. Alleen de klassering in de middenmoot voor groente en fruit hield Emté van de eerste plaats af. De keten verbetert zich weliswaar iets in groente en fruit, maar de afstand ten opzichte van Jan Linders op de algemene ranglijst is gegroeid. Emté is wel de nummer één in vlees.

Lidl en Nettorama samen
In agf is sprake van een belangrijke verandering. Voor het eerst sinds 2010 is Lidl geen alleenheerser meer in agf. Lidl en Nettorama krijgen beiden het rapportcijfer 7,51 en delen dus de agf-titel. Opvallend is dat de supermarkten van Albert Heijn zijn weggevallen uit de top tien, terwijl AH XL van het podium valt en precies op de tiende plek terechtkomt. Voor het eerst in de geschiedenis van het onderzoek scoren de reguliere supermarkten van de marktleider een rapportcijfer dat lager ligt dan het branchegemiddelde. Dit zal zonder meer een punt van zorg zijn voor de directie in Zaandam.

Rondje door Nederland
Hoofdredacteur Peter Garstenveld en onderzoeksdirecteur Joop Holla van GfK maakten woensdag een rondje door Nederland. Daarbij ontving Jan Linders de grote beker als algemeen kampioen. Daarnaast werden er oorkondes uitgereikt voor de nummer één positie in de verschillende segmenten. Daartoe werd een bezoek gebracht aan Jan Linders (brood), Emté (vlees) en Lidl en Nettorama (agf). Zie foto-reportage.

Klik hier voor de complete ranglijst van het Versrapport 2014 >>>

Het complete verhaal, inclusief toelichtingen per formule staat in het september-nummer van Foodmagazine. Hier ook het volledige artikel over de verschuivingen in de fair shares in alle versgroepen. Klik hier voor een abonnement >>>

Reageer op dit artikel