nieuws

Zuivelexport naar 8 miljard euro

Assortiment

Zuivelexport naar 8 miljard euro

DEN HAAG – De export van Nederlandse zuivel is afgelopen jaar met bijna 12 procent toegenomen tot bijna €8 miljard.

Vooral kaas en melkpoeder gaat nog altijd met tonnen tegelijk de grens over naar het buitenland, zo blijkt uit cijfers van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groothandelaren
Al lange tijd neemt de zuivelexport toe, de laatste jaren zelfs met dubbele cijfers.De buitenlandse handel van zuivelproducten verloopt voor een groot deel via de Nederlandse groothandelaren. Deze ondernemers in kaas, melk en eieren zetten in 2013 in totaal ruim €12 miljard om, 7 procent meer dan in 2012, aldus het ANP.

Vijf landen
Bijna 60 procent van de totale Nederlandse zuivelexport gaat naar vijf landen. De exportwaarde van de zuivel die naar deze landen gaat, bedraagt ruim €4,6 miljard. Duitsland is de grootste afnemer. Daarna komen België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een recente, grote importeur van Nederlandse zuivel is Rusland. Het land kocht in 2013 voor €300 miljoen zuivel. In 2012 was dit nog €187 miljoen.

China
Andere grote zuivelafnemers zijn Italië, Hong Kong, Polen en China. China is de opvallendste nieuwkomer, aldus het CBS. Het kocht in 2013 voor €100 miljoen zuivel. Tien jaar geleden exporteerde Nederland nog nauwelijks zuivelproducten naar China.

Reageer op dit artikel