nieuws

Kabinet tegen hogere btw op vlees

Assortiment

Kabinet tegen hogere btw op vlees
ANP

DEN HAAG – Het kabinet voelt er niets voor om vlees, snacks en snoep onder het hoge btw-tarief te brengen. Dat schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarmee op vragen die PvdD-leider Marianne Thieme woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stelde. Volgens Rutte is de omzetbelasting geen effectief instrument om de consumptie van vlees en snacks te verminderen. Ook is de ‘juridische en vormtechnische’ uitvoering ingewikkeld.

Verduurzaming
De premier schrijft meer heil te verwachten van de verduurzaming van de veehouderij en vleesproductie en benadrukt dat het kabinet initiatieven van het bedrijfsleven op dit terrein steunt. De PvdD is niet de enige partij die een btw-verhoging voor vlees heeft voorgesteld. Ook in de tegenbegroting van D66 is dit voorstel opgenomen.

Lastenverhoging
Uit een doorrekening van het Centraal Planbureau blijkt dat deze maatregel een lastenverhoging van 800 miljoen euro met zich meebrengt. Donderdag worden de Beschouwingen voortgezet.

Reageer op dit artikel