nieuws

Moslims willen centraal halal-keurmerk

Assortiment

Moslims willen centraal halal-keurmerk

ROTTERDAM – Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ontwikkelt één centraal keurmerk voor halalproducten. Daarmee moet een einde komen aan de wildgroei aan keurmerken die nu op de Nederlandse markt actief zijn.

Dat meldt dagblad De Gelderlander. Het CMO is één van de grootste moslimorganisaties in Nederland, gesteund door 380 moskeeën. Het keurmerk moet één standaard gaan neerzetten, waardoor Nederlandse moslims ook daadwerkelijk vertrouwen kunnen hebben in Nederlandse producten waarvan op de verpakking staat dat het halal is. Op dit moment aarzelen veel moslims bij aankoop omdat ze de productieprocessen niet vertrouwen.

Grote gevolgen
De invoering van dit keurmerk kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse vleesindustrie. Zo zouden deze op dit moment nog gebruik maken van bureaus die wel certificaten afgeven, maar geen controles uitvoeren. Ook de methode waarbij bijvoorbeeld kippen voor de slacht met gas worden verdoofd, worden ten onrechte toegestaan door andere certificatiebureaus. Het CMO wil aansluiting zoeken bij een keurmerk dat al in 24 moslimlanden wordt gebruikt, waardoor een veel breder draagvlak ontstaat voor in Nederland geproduceerde halalproducten.

Reageer op dit artikel