nieuws

Spoedoverleg over tekorten babymelk

Assortiment

Spoedoverleg over tekorten babymelk
ANP

ZOETERMEER – Nederlandse supermarkten willen zo snel mogelijk in overleg met de Nederlandse producenten van melkpoeder over de schaarste aan babymelkpoeder. Mogelijk schuift ook minister Schippers aan bij het overleg.

Het spoedoverleg is aangevraagd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Babyvoedingsmiddelenfabrikant Nutricia bood donderdag in een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen al zijn excuses aan. ‘We worden in Nederland de afgelopen maanden geconfronteerd met een ongekend hoge vraag naar Nutrilon. Deze toename is voornamelijk toe te wijzen aan de vraag van ouders buiten Nederland’, schrijft topman Christophe Wadel in de advertentie.

Nederlandse ouders

Door de enorme vraag naar babymelkpoeder vanuit China kan het gebeuren dat in de schappen tijdelijk geen melkpoeder te vinden is. ‘Nederlandse ouders grijpen daardoor mis’, stelt Jansen. De koepelorganisatie van de supermarkten wil ook de overheid bij het overleg betrekken om te bekijken of de exporten naar China een halt toegeroepen kunnen worden.

Grof geld

Vooral Chinezen kopen de voorraden melkpoeder in Nederland op om die voor grof geld weer te verhandelen in China, zo kwam eerder aan het licht. In Nederland is de prijs van melkpoeder relatief laag, terwijl zuivelproducten uit ons land internationaal hoog staan aangeschreven. Afgelopen maanden heeft Nutricia de bevoorrading van Nutrilon al flink verhoogd. Ook is in veel supermarkten en drogisterijen een maximum ingesteld aan het aantal verpakkingen dat per klant kan worden gekocht.

Onduidelijk

Toch zijn er nog steeds veel Nederlandse ouders die verschillende winkels moeten afstruinen voor de babyvoeding van hun kroost, betreurt Nutricia. De marktleider en dochter van levensmiddelenconcern Danone durft niet te zeggen wanneer dit probleem zal zijn opgelost. Het CDA heeft intussen aangegeven te verwachten dat minister Schippers aanschuift bij het spoedoverleg.

Reageer op dit artikel