nieuws

Nederland krijgt opleiding halal-slachter

Assortiment

Nederland krijgt opleiding halal-slachter

ROTTERDAM – Nederland krijgt een opleiding Islamitische riten bij de slacht. De halal-slacht in Nederland moet daarmee verbeteren en professionaliseren, zo laat het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) woensdag weten.

‘Tijdens de opleiding worden slachters en slachthuismedewerkers van halal-vlees bijgeschoold en geëxamineerd in allerlei aspecten die betrekking hebben op het dierenwelzijn in aanloop naar en tijdens het onbedwelmd slachten’, aldus het CMO. De cursus wordt verzorgd door opleidingsinstituut SVO. Er is speciaal lesmateriaal ontwikkeld en een speciale docent zat de cursisten bijspijkeren.

Eerste Kamer

De aanleiding voor het starten van de opleiding is een in juni getekend convenant tussen toenmalig staatssecretaris Henk Bleker, religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen en dierenartsen. Dat convenant werd gezien als een compromis, toen een voorstel tot een verbod op onverdoofd slachten stuitte op weerstand in de Eerste Kamer.

Getuigschrift

De cursus begint donderdag 29 november. De cursisten zijn, als zij hun examen hebben gehaald, gecertificeerd halal-slachter. Volgens Europese regelgeving moet elke slachter in het bezit zijn van een getuigschrift van vakbekwaamheid.

Reageer op dit artikel