nieuws

‘Meer gifresten op agf

Assortiment

‘Meer gifresten op agf

DORTMUND – Groenten en fruit bevatten steeds vaker resten van meer dan één gewasbeschermingsmiddel. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

Dit meldt agf.nl, dat zich baseert op berichtgeving op de Duitse website derwesten.de. Levensmiddelcontroleurs uit Dortmund onderzochten monsters van groenten en fruit en vonden daarbij druiven met resten van wel 24 verschillende middelen. Johannes Remmel, minister van Consumentenzaken van Nordrhein-Westfalen, kondigde hierop meer controles aan.

30 procent

‘Bij circa 30 procent van alle door ons onderzochte monsters werden resten van meerdere gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen’, zegt Peter Baumann, expert op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen bij het bureau voor levensmiddelenonderzoek Dortmund. ‘Bij aardbeien, druiven, citrus, boerenkool en slasoorten kan het percentage monsters met resten van meerdere gewasbeschermingsmiddelen ook hoger liggen dan 60 procent.’

Maximum

Meerdere handelsketens eisen nu al van hun leveranciers dat producten resten van maximaal drie tot vijf gewasbeschermingsmiddelen mogen bevatten. Baumann acht een wettelijk vastgelegd maximum echter noodzakelijk. De politiek aarzelt nog, omdat het onduidelijk is hoe combinaties van gewasbeschermingsmiddelen elkaar beïnvloeden en of ze tot gezondheidsrisico's kunnen leiden. De landbouwsector wil eerst een onderzoek van de Europese instantie voor levensmiddelveiligheid afwachten. Greenpeace stelt een maximum uit voorzorg voor: groenten en fruit mogen maximaal 0,03 milligram gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Deze waarde wordt nu nog vaak overschreden.

Reageer op dit artikel