nieuws

Bond: Vooral appel in fruitdrank

Assortiment

Bond: Vooral appel in fruitdrank

VOORBURG – De meeste fruitdranken bevatten voornamelijk appel als fruitsoort, terwijl de naam en de verpakking vaak andere vruchten als hoofdingrediënt suggereren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar de ingrediënten van fruitdranken. De resultaten staan in de Gezondgids van juni/juli. De Consumentenbond bestudeerde de etiketten van 170 fruitdranken met diverse smaken op hun fruitsoorten en -gehalte. Water is in de meeste gevallen het hoofdbestanddeel, gevolgd door vruchtensap. Dit vruchtensap bestaat dan in veel gevallen voor het grootste deel uit appel- of witte druivensap, terwijl op de voorkant van het pak de drank met bijvoorbeeld Bosvruchten of Rood Fruit wordt aangeduid.

Framboos

‘Vrijwal alle fabrikanten doen hieraan mee’, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond in een reactie in het AD. ‘Grote jongens zoals Roosvicee, Dubbelfriss en Spa Fruit, maar ook huismerken. In een heel pak Wicky Frambozen zit maar één theelepel framboos. Ook ananas en passievrucht zijn vaak ver te zoeken en je moet niet verrast zijn door wortels of tomaten in een fruitdrank.’

Suiker

Van het ingrediënt wat prominent op het pak wordt vermeld, zit soms minder dan één eetlepel in een glas van 250 ml. Aan de meeste fruitdranken is naast de suikers uit het vruchtensap extra suiker toegevoegd. Bij de onderzochte fruitdranken varieert de totale hoeveelheid suiker tussen de 4 gram (light-variant) en 28 gram in een reguliere drank, zo'n zes klontjes per glas.

AH en Jumbo

Volgens Van der Staak geven Albert Heijn en Jumbo wel het goede voorbeeld. ‘Euroshopper van Albert Heijn en € van Jumbo zijn duidelijk in de naam over het hoofdingrediënt. We zouden willen dat alle fabrikanten dit deden, en dan voor álle smaken.’

Reageer op dit artikel