nieuws

Aardappelen 40 procent duurder

Assortiment

Aardappelen 40 procent duurder

DEN HAAG – Aardappelen zijn in een jaar tijd bijna 40 procent duurder geworden, terwijl ons voedsel gemiddeld maar 0,8 procent duurder werd.

Dit heeft hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gezegd. ‘Brood is maar een kruimeltje duurder geworden, vlees en suiker zijn zelfs goedkoper geworden’, aldus Vergeer.  

Frites

Volgens Vergeer besteedt de Nederlandse consument gemiddeld 0,2 procent van het budget aan aardappelen en aardappelproducten. ‘Opmerkelijk is dat frites juist goedkoper zijn geworden’, aldus de hoofdeconoom van het CBS. Frites waren in januari 6 procent goedkoper dan een jaar geleden. Het CBS meet maandelijks welke producten in een jaar tijd het meest in prijs zijn gestegen of gedaald.

Slechte oogsten

De prijs van aardappelen is opgelopen door slechte oogsten. ‘De prijs in de winkel is flink gestegen. Als een zak aardappelen van 1 kilo een jaar geleden 2 euro kostte, is dat nu 2,78’, rekende Vergeer voor.

Reageer op dit artikel