nieuws

Genen aardappel in kaart gebracht

Assortiment

Genen aardappel in kaart gebracht

WAGENINGEN – Het is wetenschappers gelukt de genen van de aardappel in kaart te brengen. En dat zijn er niet weinig: 39.000 genen dragen samen de informatie voor eiwitten die zorgen voor de groei en ontwikkeling van de aardappelplant.

Onderzoekers uit Wageningen hebben samen met collega's uit veertien landen de bouwstenen in kaart gebracht. Ze publiceren zondag de DNA-volgorde van de aardappel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature online. Donderdag verschijnt het artikel ook in de gedrukte versie van Nature.

Volksvoedsel

De aardappel is volksvoedsel nummer drie in de wereld. Deze nieuwe kennis is van groot belang voor onderzoekers en veredelaars, want ze kunnen nu makkelijker door veredeling de plant aanpassen. Op die manier kan de opbrengst van het gewas omhoog, en de kwaliteit en de voedingswaarde kunnen worden verbeterd. De plant kan met deze nieuwe kennis in de toekomst ook resistenter worden gemaakt tegen ziektes.

Zuid-Amerika

Uit onderzoek van de verschillende aardappelrassen, wel 4000 in totaal, blijkt dat de variatie in Europese en Noord-Amerikaanse soorten in genen opmerkelijk beperkt is. Onderzoekers denken dat dat komt doordat in de 16e eeuw een beperkt aantal aardappels uit Zuid-Amerika naar Europa is gehaald. Die aardappels zijn verder gekweekt en vormen de genetische basis voor alle aardappels die er uit voortgekomen zijn.

Reageer op dit artikel