nieuws

‘Groenten peperduur door droogte

Assortiment

‘Groenten peperduur door droogte

AMSTERDAM – Groenten worden flink duurder, als er de aankomende tien dagen geen of weinig regen valt. Ook aardappelen en graan hebben snel water nodig, om goed te blijven groeien.

Dat voorspelt de Telegraaf in zijn editie van dinsdag. In de land- en tuinbouw is het nog nooit voorgekomen dat het voorjaar zo droog was. In België is de situatie helemaal nijpend. Veel gewassen zijn daar al verkleurd of kampen met een groeiachterstand. In ons land is het nog niet zover, hoewel bij de granen de eerste tekenen al zichtbaar zijn. Die blijven flink achter.

Tegenvaller

Hoewel de droogte voor de boeren een fikse tegenvaller kan betekenen, komt de echte rekening op het bordje van de consument. Die moet immers meer gaan betalen voor zijn eten terwijl andere boodschappen ook al flink in prijs zijn gestegen in verband met stijgende grondstoffenprijzen op de wereldmarkt.

Koffie

Zo werden chocolade en koffie bijvoorbeeld al fors duurder, onder meer door misoogsten. Voor kleding geldt hetzelfde verhaal. Door overstromingen het afgelopen jaar in onder meer Pakistan is er minder katoen voorhanden, waardoor de prijs op de wereldmarkt 170 procent duurder is geworden.

Reageer op dit artikel