nieuws

Prijs agf fors omhoog door regen

Assortiment

Prijs agf fors omhoog door regen

SEXBIERUM – De prijs van groenten en aardappelen gaat de komende weken fors omhoog. Oorzaak is de aanhoudende regenval die leidt tot steeds meer problemen op akkerbouwbedrijven.

‘Hogere prijzen in de schappen lijken door de gekrompen voorraad onvermijdelijk. De komende weken is het uur U aangebroken. Gaat het nog een maand lang regenen, dan is een verdubbeling van de aardappelprijs aannemelijk’, aldus voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw van LTO-Nederland in De Telegraaf. De oogsten van graszaad, tarwe, rode- en groene kool, bieten, (winter)wortelen, uien en vooral aardappelen zijn in het noorden, oosten en zuidwesten al voor een groot deel verloren gegaan of worden bedreigd met ernstige vorm van rot.

Aardappelen

De oogst van pootaardappelen is goed te vergelijken met die van vorig jaar. Toen was er rond deze tijd al 95 procent gerooid. Nu zit er in de zwaar door regen getroffen gebieden nog 95 procent in de grond. ‘Het is een catastrofe’, zegt Haanstra. ‘Het is een ramp nabij.’ Voorzitter Jan Hoogenboom van de HZPC, de overkoepelende organisatie van pootaardappelen stelt dat de prijs ten opzichte van vorig jaar al danig omhoogschiet. ‘We zitten nu voor 100 kilo aardappelen op ruim 26 euro tegen acht euro vorig jaar. Dat zijn zeer forse verschillen. De branche zal er niet gelukkig mee zijn.’

Reageer op dit artikel