nieuws

Lobby voor ‘stoplicht’ op verpakking

Assortiment

Lobby voor ‘stoplicht’ op verpakking

BRUSSEL – De Europese Consumentenbond pleit voor de invoering van kleuren op verpakkingen van voedingsmiddelen die aangeven hoe gezond het product is.

Veel verpakkingen vermelden nu het vet, zout en suiker in percentages van de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid per 100 gram. De bond wil een rode kleur bij de cijfers voor ongezonde hoeveelheden dikmakers. Groen kan voor relatief lage hoeveelheden zout, suiker of vet. Twijfelgevallen mogen in oranje, zodat een soort stoplicht van kleuren ontstaat. De Europese Consumentenbond pleit voor het systeem in de aanloop van een stemming aanstaande dinsdag in de Europarlementscommissie voor gezondheid.

Haastig

Volgens de bond werkt het vermelden van alleen cijfers niet. ‘Voor consumenten blijkt dat te ingewikkeld. Haastige shoppers in de supermarkt vergelijken zulke cijfers op verpakkingen niet’, zegt deskundige Sue Davies van de Europese Consumentenbond op basis van onderzoek. Het idee voor het kleurensysteem ligt verdeeld in het Europarlement. Socialisten zijn groot voorstander, maar veel christendemocraten en liberalen voelen er weinig voor.

Simplistisch

Esther de Lange (CDA) vindt het kleurensysteem te simplistisch. ‘Op het eerste gezicht lijkt het handig. Maar gevolg is dat een cola-light groen scoort en een appelsap met natuurlijke suikers oranje of rood wordt. Een vertekend beeld, want in appelsap zitten gezonde vezels en vitaminen.’ Ook Toine Manders (VVD) ziet niets in het systeem. ‘Ik voorzie ook een overdaad aan informatie op de voorkant van de verpakkingen.’ Kartika Liotard (SP) is juist voorstander. ‘Alleen zo’n systeem kan de strijd goed aangaan met de groeiende zwaarlijvigheid in Europa. Hoe meer mensen snel snappen dat een product veel vet bevat, hoe eerder ze dat laten staan.’

Fabrikanten

Het onderwerp komt in mei nog ter stemming in het voltallige Europarlement en later bij beraad van de gezamenlijke EU-landen. Mocht het systeem er daadwerkelijk komen, dan verwacht de Europese Consumentenbond dat de fabrikanten hun producten zelf indelen in rood, oranje en groen. Ze moeten dat dan doen op basis van adviezen van het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA.

Reageer op dit artikel