nieuws

VWA: slecht vet in chips afgenomen

Assortiment

DEN HAAG – In chips zitten aanzienlijk minder ‘foute’
vetzuren dan vijf jaar geleden. De gefrituurde schijfjes aardappel bevatten
hoogstens 0,3 procent zogenoemd transvet, voorheen was dat nog 15 procent.


Dit blijkt uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), waarvan

de resultaten vandaag zijn gepubliceerd. De vetzuren zitten in gehard vet en

verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlagen het goede

HDL-cholesterol in het bloed. Daarmee verhogen zij het risico op hart- en

vaatziekten. Transvet vormt zich als in de fabriek onverzadigd vet wordt gehard

(omgezet in verzadigd vet).

De VWA onderzocht 25 zakken chips van verschillende merken. In de chips van

een merk zat zelfs helemaal geen slecht vetzuur, aldus een woordvoerster

dinsdag. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de

fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet

meer in hard vet. Met de vermindering van het transvet is wel het gehalte aan

verzadigde vetzuren verdubbeld.

Reageer op dit artikel