nieuws

Ouders tegen verkoop mixdrank in supers

Assortiment

Stichting Alcoholpreventie (STAP) wil een verbod op mixdrankjes in de supermarkt. STAP weet zich gesteund door de resultaten van een onderzoek onder ouders van kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Twee derde van die ouders steunt een dergelijk verbod van de alcoholhoudende drankjes.

STAP begint maandag de landelijke actie 'Supermarkt mixdrank-vrij!'. Ongeveer een op de drie van de gevraagde ouders koopt speciaal voor de kinderen mixdranken als Breezers in de supermarkt.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat ouders gemiddeld een keer per maand twee tot zes flesjes mixdrank kopen. Lager opgeleide ouders kopen vaker mixdrankjes voor hun kinderen dan hoger opgeleide ouders.

Verspreid over Nederland deden 410 ouders mee aan het onderzoek.

De meerderheid van de ouders denkt dat kinderen als gevolg van de maatregel minder mixdranken gaan drinken. Als alternatief zeggen de meeste ouders de drankjes bij de slijter te gaan halen (77 procent). Het merendeel van de ouders is van mening dat bij de slijter de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol beter worden nageleefd.

Supermarktkoepel CBL pleit voor een wettelijke strafbaarstelling van de jeugdige koper. Het kan volgens het CBL niet zo zijn dat een jongere die willens en wetens de wet overtreedt dit straffeloos kan doen terwijl de verkoper een boete riskeert.

Bron: ANP

Auteur: Richard Kok

Reageer op dit artikel