artikel

Minder vlees: linksom, rechtsom of Halv-om

Assortiment 1654

AMSTERDAM – Een jaar of 10 geleden probeerde vleesproducent Enkco het al eens met een hybride vleesproduct, vlees gemengd met groente. De tijd bleek er nog niet rijp voor. Wat een verschil met nu: de alternatieven voor vlees schieten, in sommige gevallen letterlijk, als paddenstoelen uit de lucht. Of het nou linksom, rechtsom of, zoals Enkco z’n product noemt Halv-om, is: onze vleesconsumptie gaat veranderen.

Jan Willem Smits, commercieel manager van Enkco, denkt dat hybride vlees de toekomst is. Veel mensen zijn bijzonder gehecht aan hun stukje vlees en gruwen van een vleesvrije maaltijd. ‘Als de meest verstokte vleeseter zeven dagen per week hybride vlees eet, eet-ie in feite twee dagen vleesvrij’, is de conclusie van Smits. De hamburgers en gehaktballen van Enkco bevatten immers 30 procent champignon. Het bedrijf probeerde diverse soorten groente toe te voegen aan z’n vleesproducten, champignon bleek het product dat de structuur van vlees zoveel mogelijk benadert.

Hybride vleesproducten bij Superunie-leden

Enkco koos bij de lancering van z’n concept, Halv-om genaamd, bewust voor z’n hardlopers binnen het foodservice-assortiment. De genoemde producten zijn vooralsnog niet in het foodretailkanaal beschikbaar. Een heel stel andere hybride vleesproducten wel. Superunie-leden, waaronder Coop en Poiesz, zijn begonnen met de verkoop van hybride boomstammetjes en gehaktschnitzels. De bestaande producten worden vanaf dat moment volledig vervangen door de hybride variant. ‘De tijd is rijp ervoor. Iedereen richt zich nu op de flexitariër. Met Halvom bieden we een bewust alternatief.’

UmaMeats: Worsten en burgers waaraan 15 procent zeewier is toegevoegd

UmaMeats: Worsten en burgers waaraan 15 procent zeewier is toegevoegd

Enkco is niet de enige aanbieder van hybride vleesproducten. Zo is er onder de startups het Wageningse bedrijf UmaMeats. Hun product: worsten en burgers waaraan 15 procent zeewier is toegevoegd. Mendelt Tillema, ceo/ founder van UmaMeats: ‘Die combinatie biedt verschillende voordelen. Het zeewier geeft extra smaak, is voedzamer en bovendien milieuvriendelijker. De sappigheid van het vlees komt uit het zeewier en niet uit het vet.’ Voor dit product geldt ook: voorlopig alleen in foodservice. Supermarkten zijn vooralsnog een stap te ver, maar worden niet uitgesloten.

‘Minder vlees eten is geen trend of hype meer.
Het is een weg die is ingezet.’

Jan Willem Smits, commercieel manager van Enkco

Plantaardige vleesvervangers

Waar UmaMeats zeewier met vlees vermengt, doet The Dutch Weedburger (TDWB) het volledig plantaardig. Het bedrijf bestaat sinds 2012 en levert naar eigen zeggen aan ‘de betere horeca’. Behalve burgers produceert TDWB ook de Weed Dogg (hotdog), Sea Nuggets (kibbeling) en Seawarma (shoarmareepjes).

The Dutch Weedburger doet het volledig plantaardig

The Dutch Weedburger doet het volledig plantaardig

De consument zal beslissen welk type vleesvervanger de toekomst heeft. Eén ding is volgens Jan Willem Smits in ieder geval zeker: ‘Minder vlees eten is geen trend of hype meer. Het is een weg die is ingezet.’

Reageer op dit artikel