artikel

Waarom komt Jumbo met het La Place-merk?

Assortiment 14291

Waarom komt Jumbo met het La Place-merk?
Foto: Koos Groenewold

DOETINCHEM – Jumbo breidde onlangs het assortiment uit met een aantal nieuwe producten onder het La Place-merk. Maar waarom doet Jumbo dat? Ondernemers en branche-experts over het nieuwe, luxe, huismerk van Jumbo.

Het feit dat Jumbo en La Place zusterbedrijven zijn, wordt dit jaar meer zichtbaar in de schappen bij de supermarktketen. Deze week stromen de eerste 14 producten onder La Place-merk in en eind dit jaar moet de teller op 100 staan. De supermarktketen verwelkomt onder meer La Place-koffiebonen, theesoorten, romige hangop, balsamicoazijn en de beroemde kruidenroomkaas in het assortiment. ‘Vanaf nu is er een ruime selectie van topkwaliteit La Place-producten exclusief verkrijgbaar bij Jumbo’, kondigt het familiebedrijf aan. ‘Zo haalt iedereen heel gemakkelijk de smaakbeleving vanuit de La Place-restaurants in huis.’

Jumbo-ondernemers enthousiast

Jumbo-ondernemers reageren verheugd, zoals Jeroen Nagelmaeker van de gelijknamige Jumbo in Zwolle. ‘La Place staat enorm goed bekend bij consumenten en wij mogen dat als Jumbo exclusief verkopen. In een tijd waarin alles steeds maar goedkoper moet, gaat het nu eens niet om de laagste prijs, maar is juist het kwaliteitsniveau doorslaggevend.’

Nagelmaeker constateert dat het schap in de loop der tijd behoorlijk saai is geworden en dat La Place daar een positieve draai aan kan geven. ‘Met La Place zijn er meer mogelijkheden om je lokaal te differentiëren.’ Bovendien ziet Nagelmaeker een kans om weer eens gezonde marges te realiseren. ‘In het huidige assortiment staat de marge onder druk door aanhoudende concurrentie op prijs. La Place biedt mogelijkheden om meer marge te maken.’

La Place is een ijzersterk merk

Ook retailkenners Paul Moers en Koen de Jong, managing partner bij IPLC, zijn bijzonder positief over de nieuwste stap van Jumbo. ‘La Place is een klinkende naam in vers. Jumbo zet sterk in op vers, dus als je die twee samenvoegt krijg je een heel aantrekkelijk aanbod’, zegt De Jong. Moers voegt toe: ‘Met La Place heeft Jumbo een ijzersterk merk in handen dat staat voor gezond, lekker, exclusief en toch betaalbaar. En Jumbo mag dit exclusief gaan verkopen. Slimmer kan toch bijna niet?’

De overname van La Place door Jumbo begin 2016 werd door Moers al heel goed ontvangen en zijn enthousiasme is onverminderd als het gaat om de huidige assortimentsuitbreiding. ‘La Place is heel populair bij de consument, deze producten voegen dus echt iets toe aan de Jumbo-formule.’ Passend bij deze tijd, vindt hij. ‘De crisis is definitief voorbij, de werkloosheid is minimaal en het consumentenvertrouwen is nog nooit zo groot geweest. Er wordt weer geld uitgegeven aan luxere en duurdere producten. Consumenten mogen zich weer verwennen en daar passen deze bourgondische producten heel goed bij. In ieder geval heeft Jumbo met mij er een klant bij, want ik vind de koffie van La Place echt heerlijk.’

Het werd tijd voor een premium private label

De Jong spreekt van een ‘interessante beslissing’, al heeft hij ook een kritische kanttekening. ‘Het werd tijd’, zegt hij, doelend op het tot nu toe nog ontbreken van een premium private label (PPL) bij Jumbo. La Place gaat deze vacante plek invullen, denkt hij. ‘Jumbo is met veel kwalitatief goede huismerkproducten op het prijsniveau van Lidl gaan zitten. Dat kost marge en dat zul je op de een of andere manier moeten compenseren. Daarom is het voor Jumbo wellicht ook noodzakelijk met een PPL te komen dat wel marge genereert.’

Volgens een Jumbo-woordvoerder groeit het huidige aanbod van 14 producten met verschillende variëteiten nog dit jaar uit tot een assortiment van ongeveer 100 La Place-producten. Aanmerkelijk minder dan de 230 producten die Jeffrey Jansen, commercieel directeur van La Place, eerder in Foodmagazine aankondigde, maar al met al nog steeds een ambitieuze doelstelling, vindt De Jong. ‘Maar wel haalbaar.’ Dat de supermarktketen begint met maar 14 producten, is volgens Moers niet vreemd. ‘Dit is een goede opstarter. Besef wel dat het voor de toeleveranciers nogal wat betekent om ineens een enorme hoeveelheid Jumbo’s te moeten beleveren. Daar moet de productiecapaciteit ook klaar voor zijn.’

Smaak en kwaliteit moet van niveau zijn

Alle producten die worden toegevoegd aan het assortiment, zijn geselecteerd op smaak en kwaliteit. Die moet van een hoog niveau zijn, zonder enige concessie, en dus ook echt onderscheidend. ‘Bij La Place is ‘smaak’ het allerbelangrijkste, dus dan wordt La Place-rijst of La Place-halfvolle melk lastig in de Jumbo-supermarkt’, zei Jansen van La Place hierover in zusterblad Foodmagazine van Distrifood. Jumbo stelt dat de introducties stuk voor stuk zijn ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Jumbo en de foodserviceformule. ‘De koks van La Place selecteerden samen met product- en conceptontwikkelaars de allerlekkerste producten die uitblinken in smaak en voldoen aan strenge kwaliteitseisen.’ Een voorbeeld daarvan is de kruidenroomkaas van La Place. Het broodje kruidenroomkaas is al jaren een van de bekendste en populairste producten, met een jaarlijkse verkoop van meer dan een half miljoen stuks.

Welke producten er de komende periode bijkomen, is afwachten. Jumbo wil hier zelf nog niets over zeggen. Volgens De Jong is het ook mogelijk dat Jumbo inspiratie opdoet in het buitenland. ‘Je hoeft het wiel niet telkens zelf uit te vinden. Mogelijk liggen er daar premium privatelabelproducten die wat betreft smaak en kwaliteit een heel goede toevoeging zouden kunnen zijn op het La Place-assortiment.’

Chapeau voor ondernemerschap

Eerder werkten Jumbo en La Place al samen in de Jumbo Foodmarkten, Jumbo City’s en met verschillende La Place-producten in het Jumbo-assortiment, zoals de La Place-seizoenschocolade en het enige echte La Place-worstenbroodje. La Place is geïntegreerd in de Jumbo-familie, met een sterke focus op nationale en internationale uitbreiding. Ook zetten de merken in op de verdere ontwikkeling van de formules, waarbij zij op innovatieve wijze willen inspelen op trends in food, zoals het nieuwe concept voor binnenstedelijke gemakswinkels.

De overname van La Place en de daaruit voortvloeiende assortimentsuitbreiding is tekenend voor het ondernemerschap van de familie Van Eerd, vindt Moers. ‘Chapeau, chapeau, chapeau! Slag na slag winnen ze en ook de overname van La Place is weer een heel grote stap voorwaarts. Nu zit Jumbo al bijna op een marktaandeel van 20 procent en ik verwacht niet dat het daar bij blijft. Ik ben echt benieuwd naar wat de volgende stap van de familie gaat worden.’

Reageer op dit artikel