artikel

Supermarkt worstelt met biologische dkw

Assortiment 3044

Supermarkt worstelt met biologische dkw
Foto: Bionext

ZWOLLE – Biologische kant-en-klare producten net zo laten smaken als reguliere producten is een uitdaging voor supermarkten. De Bio-beurs in Zwolle doet een poging. De natuurvoedingssector kiest voor andere smaakprofielen en deed suiker al 50 jaar geleden in de ban.

Kruidenierswaren maken in biologisch een inhaalslag, al blijft het marktaandeel flink achter op versgroepen. De positieve associaties van ‘biologisch’ en ‘vers’ gelden minder voor samengestelde producten, zeker als ze lang houdbaar zijn. Wie spreekt er van onbespoten suiker? Eenmaal voor het schap blijkt dat pak biologische suiker plotseling wel erg duur. Dan is de keuze voor gewone suiker op basis van prijs snel gemaakt. Zie hier het dilemma voor supermarkten bij de uitbreiding van het aanbod biologische kw. Mede hierdoor blijft deze markt niche. Hij groeit wel hard, maar blijft relatief klein.

AH voert meeste bio-producten

Albert Heijn voert de meeste biologische producten. Precies twee jaar geleden werd het  AH bio-assortiment fors uitgebreid met 120 producten naar meer dan 500, waaronder veel dkw. Plus voegde allerlei Bio+-producten toe. Zo is er nu in ontbijtgranen een compleet biologisch alternatief beschikbaar. Deze ontwikkeling is ook te zien bij andere formules.

Aanbod lang niet compleet

Voor steeds meer reguliere producten is er dus een biologische keuze, maar het aanbod is nog lang niet compleet. Voor de principiële kopers van biologisch behoudt de natuurvoedingswinkel dus een unieke status. Waar supermarkten ernaar streven biologische producten net zo te laten smaken als reguliere, heeft de natuurvoedingssector dat vanaf de oprichting bewust niet gedaan. Dus geen kunstmatige smaken, zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten, en geen of minimale toevoegingen. Zonder emulgatoren ligt er op pindakaas een natuurlijk laagje olie, in biologische pindakaas is dat normaal, even roeren maar. Tomatensoep hoeft niet knalrood en mag wat uitzakken in de pot. Gewoon even schudden. En zo zijn er meer voorbeelden. Nauwelijks zoete koekjes door gebruik van maismoutstroop, zoutjes zonder smaakversterkers, veel ongeraffineerde producten en een ruime keus in veganistische, lactosevrije en glutenvrije producten. Voor wie dit soort producten niet kent, kan het wennen zijn aan de smaak of structuur.

Bio-beurs in Zwolle

Zo onbewerkt mogelijk is het motto bij veel nieuwe biologische kw-producten die op de Bio-beurs op 18 en 19 januari in Zwolle gelanceerd worden. Zo wijkt de biologische ketchup van Your Organic Nature behoorlijk af van die van Heinz of Calvé. Die zitten vol toegevoegde suiker, deze biologische ketchup is uitsluitend gemaakt van zongedroogde tomaten en specerijen. Hij kan in Zwolle voor het eerst geproefd worden.

Chips van kikkererwten

Nieuw zijn ook biologische chips van kikkererwten van De Rit. Ze bevatten 30 procent minder verzadigd vet dan een gemiddelde aardappelchips, worden gebakken in zonnebloemolie en zijn een bron van vezels. Oyster Sauce bevat meestal kunstmatige oesteressence en is in een industrieel proces verdikt met maismeel en gekleurd met karamel. Onoff spices komt met de eerste biologische oestersaus op basis van ingedikt oestervocht, suikersiroop en sojasaus, en gebonden met tapiocameel. De nieuwe soepenserie van Ekoland in de smaken tomaat, pompoen & kokos, champignon, linzen en erwten bevat vooral het hoofdingrediënt, geen onnodige toevoegingen en is laag in zout.

Reageer op dit artikel