artikel

Bio-beurs: Blik over de bio-schutting

Assortiment 929

Bio-beurs: Blik over de bio-schutting
Foto: Bionext

ZWOLLE – Voor supermarkten biedt de vakbeurs Bio-beurs op 18 en 19 januari een kans om een blik over de schutting te werpen bij de biologische collega’s en de laatste trends op te snuiven in ‘biologisch, vers, puur en ambachtelijk’.

Met biologische versproducten kan bij uitstek worden ingespeeld op trends als authenticiteit, pure smaak en beleving. Tijdens de Bio-beurs is er een Foodplein voor ingericht. Hier is live te volgen (en te proeven) hoe culinair Nederland biologisch inzet en de aansluiting wordt gezocht op trends als ‘lokaal, puur, natuurlijk en ambachtelijk’. Daarmee is dit plein een blauwdruk voor de ontwikkelingen in biologische versproducten. Uiteraard kan er ook bij de versproducenten inspiratie worden opgedaan. Tijdens de Bio-beurs van vorig jaar waren diverse mond- en oogstrelende producten te proeven die nu vooral in het speciaal- en natuurvoedingskanaal te koop zijn en in de horeca geserveerd worden. Van desembrood met lange rijs, zorgvuldig bestorven en gerijpt rundvlees en traditionele charcuterie tot gezonde maaltijden zonder toevoegingen en smaakmakende, vegetarische vleesvervangers.

In toprestaurants de standaard

Het werken met biologische versproducten kwam ruim 20 jaar geleden op in de horeca en is nu in veel toprestaurants de standaard geworden. Ontwikkelingen daar dringen nu ook door tot de supermarkt. Neem het werken met producten van eigen bodem. Een restaurant als De Librije was een van de trendsetters met specialiteiten uit het Vechtdal en de Kop van Overijssel. Inmiddels bieden steeds meer supermarkten een selectie regioproducten, deels van biologische oorsprong. De combinatie van regioproducten en vers (biologisch) is een interessante, omdat het aansluit op trends als transparantie en duurzaamheid.

Gezondheid drijfveer

Gezondheid blijft een belangrijke drijfveer in biologisch. Het is wel zaak ‘on trend’ te blijven, anders wordt het afprijzen geblazen. Zo lijkt de raw food-hype met zijn pitten en gedroogde bessen in de retail al over zijn hoogtepunt heen. Toch blijken de raw juices nog steeds hot. De toenemende consumptie van tarwegrassap (slow juice) door gezondheidsbewuste consumenten getuigt hiervan. Tijdens een masterclass door sterrenkok Peter Gast valt er te proeven van diverse koudgeperste raw juices op basis van groenten, fruit, kruiden en specerijen.

Reageer op dit artikel