artikel

Marketing Award 2012: Dertien winnaars

Assortiment

Marketing Award 2012: Dertien winnaars

De Foodmagazine Marketing Award is de prijs voor de beste marketing-prestatie van levensmiddelenfabrikanten. Fabrikanten zijn genomineerd in dertien categorieën, op basis van marktonderzoeken, aangevuld met een beoordeling door de retail.

 

De Foodmagazine Marketing Award is de prijs voor de beste marketingprestatie van levensmiddelenfabrikanten in het afgelopen jaar. In dertien categorieën zijn hiervoor steeds drie genomineerden geselecteerd. Genomineerden hebben bewezen resultaten behaald in de marketing van een nieuw product, de marketing van hun merk of in de trade marketing naar de handelspartners.

Per categorie is, op basis van onderzoek van SymphonyIRI Group, bepaald welke introductie het meest succesvol is geweest. Hiervoor heeft SymphonyIRI onderzocht welk nieuw product de hoogste gemiddelde weekomzet heeft behaald in het voorgaande jaar, gebruikmakend van het onderzoek behorend bij de Intro Top 20 (Foodmagazine april). Hiervoor zijn echter veel meer resultaten gebruikt dan bij de Intro Top 20 zijn gepubliceerd.

 

Merk

Per categorie heeft SymphonyIRI Group ook bepaald welk merk het sterkst in omzet is gegroeid. Hiervoor heeft het onderzoeksbureau uitgezocht welk merk de hoogste procentuele groei heeft behaald in het voorgaande jaar, gebruikmakend van het onderzoek achter de Merken Top 100 (Foodmagazine februari). Ook hiervoor zijn veel meer resultaten gebruikt dan bij de Merken Top 100 zijn gepubliceerd.

Trade marketing

Per categorie is ten slotte bepaald welke leverancier de sterkste prestatie heeft geleverd in de relatie met de handel. Hiervoor is gebruikgemaakt van de resultaten van het Industributie-onderzoek 2012, uitgevoerd door EFMI Business School. De totaalscores op het aspect trade marketing zijn hier bepalend. De resultaten van het Industributie-onderzoek zijn onder meer gebaseerd op het oordeel van inkopers van supermarktorganisaties over de prestaties van de industrie.

Dertien nominaties

Voor de dertien categorieën zijn op deze wijze drie nominaties geselecteerd. In totaal levert dat 39 toppers op die waardering hebben verdiend voor hun innovatie, groei of trade marketing. Om op basis van deze gegevens een winnaar per categorie aan te wijzen is een topjury – bestaande uit vertegenwoordigers van de drie grote Nederlandse inkoopbolwerken, aangevuld met een onafhankelijke buitenstaander – in het leven geroepen. De jury wijst op onafhankelijke basis een winnaar aan per categorie.

Slechts één winnaar

Hoewel deze dertien winnaars elk een onderscheiding verdienen, kan slechts één fabrikant de Foodmagazine Marketing Award winnen. Ook hier is het oordeel van een jury nodig, om de prestaties tussen verschillende categorieën te kunnen vergelijken. Voor dit uiteindelijke oordeel heeft een topjury van afgevaardigden van de drie grootste marktpartijen, aangevuld met een onafhankelijke buitenstaander, in een gesloten stemming de winnaar bepaald. Een toelichting op het oordeel van de jury, de samenstelling van de jury en het overzicht van nominaties en winnaars treft u aan op de volgende pagina’s.


» Categoriewinnaars Foodmagazine Marketing Awards Brood & Ontbijtproducten, Bieren, Wijnen & Aperitieven, Diepvries, Niet-Alcoholische Dranken
» Categoriewinnaars Koffie, Thee, Cacao, Witmakers & Suikers, Soepen, Smaakmakers & Maaltijdversierders, Zoutjes & Zoetwaren, Drogmetica (Personal Care).
» Categoriewinnaars AGF & Conserven, Kaas, Maaltijden, Salades, Vis, Vlees & Vleeswaren, Kaas, Zuivel, Eieren en Geelvetten
» Schoonmaak- en Wasmiddelen, Household Care

And the winner is

Op basis van de juryoordelen in de dertien categorieën hebben Casper Meijer, Gerard van Dulmen, Ed van de Weerd en Ron Cijs een Top 5 samengesteld. Procter & Gamble komt zo als absolute winnaar naar voren. Alle juryleden hebben deze fabrikant in hun favorietenlijst staan. Beemster Royaal van Cono Kaasmakers is een goede nummer 2, gevolgd door Chio van Intersnack Nederland en Bio+. Arla en Douwe Egberts completeren de top 5.

» Bekijk hier de complete Top 5.

 

Reageer op dit artikel