artikel

‘We doen zelfs verzoeknummers

Assortiment

‘We doen zelfs verzoeknummers

DOETINCHEM – C1000-ondernemer Rob Loomans heeft een banketbakker in dienst. ‘Zelf maken is een troef gebleken. We hebben nooit te veel of te weinig en het is altijd vers.

Bij C1000 Loomans in Hellendoorn is de brood- en banketafdeling de hele dag door een klantentrekker. Ondernemer Rob Loomans nam dit C1000-filiaal in 2001 over en heeft een aantal service-elementen ingebracht. Zo is er van maandag tot vrijdag een vaste banketbakker aanwezig die de hele dag door vers gebak en bake-off produceert. De aanwezigheid van Hellendoorner Mark Schuurs achter een gekoeld buffet bij de entree verhoogt de ambachtelijke uitstraling van de afdeling. ‘Het hele dorp kent Mark. ’s Morgens rijdt hij in zijn bakkerskloffie naar onze winkel en wordt hij door de mensen toegezwaaid. Een nostalgisch beeld. Die plek bij de entree benut hij van maandag tot en met vrijdag optimaal. Hij  produceert de hele dag door vers gebak en zorgt voor de bake-off met warme broodjes, gevulde
koeken, appelflappen en saucijzenbroodjes.’

Loomans vindt het in dienst hebben van een gediplomeerde banketbakker niet te duur. ‘Deze jongen
draait 100 procent rendement, meer dan dat. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan. Maar wij
kunnen heel rendabel werken en hebben weinig derving. Als de groenteboer voordelig lekkere aardbeien
kan inkopen, maakt Mark extra aardbeienvlaaien.’

Zelf maken

Het idee voor een vaste banketbakker is vier jaar geleden ontstaan. ‘Toen de toenmalige banketbakkersleverancier ermee stopte, heb ik het met twee andere leveranciers geprobeerd. Maar de kwaliteit was niet constant genoeg. Er was maar één oplossing: zelf maken. Dat is een troef gebleken. Door de week kunnen we de hele dag bij produceren. We hebben nooit te veel of te weinig en het is altijd vers. Bij de gemiddelde supermarkt staat gebak te lang. Het is al anderhalve dag oud als hij de koeling in komt. Bij ons wordt hij dan al afgeprijsd.’ En er zijn meer voordelen. Bezoekers kunnen verzoeknummers indienen bij Schuurs en grijpen dus nooit mis. ‘Een klant komt binnen en wil een slagroomtaart meenemen voor twaalf personen. Geen probleem. Even boodschappen doen en een kwartiertje later staat de taart klaar. Zo kun je flexibel op klantenwensen inspelen. Een ronde, vierkante, hoge of lage taart. Half aardbei/half kiwi? Wij regelen het.’

Liefde voor banket

Bake-off bieden veel supermarkten, maar bij deze C1000 zien de afgebakken producten er net even lekkerder uit. Alles oogt mooi goudbruin en er ligt niet te veel op voorraad. Vers uit de oven is hier écht vers. Ook hier bewijst een gediplomeerd banketbakker zijn kwaliteiten, weet Loomans: ‘Bake-off wordt bijna altijd door bake-offmedewerkers gedaan. Die stellen de oven in op 14 minuten en dan gaan de saucijzenbroodjes eruit. Een banketbakker heeft liefde voor zijn producten en doet ze er 17 minuten
in. Dan komen ze er mooier uit. Bake-off zakt snel in als je te kort bakt. Het valt me bij andere winkels – ook bij C1000 – op dat bake-off vaak te licht van kleur is. Mark begint pas bij openingstijd te bakken en niet al om zes uur. Dan is je product altijd vers.’

Reageer op dit artikel