artikel

Gloeilamp in de ban

Assortiment

Gloeilamp in de ban

Het ziet er naar uit dat er op de non-foodafdeling over een paar jaar alleen nog maar spaar-, led- en halogeenlampen te koop zijn. Als het aan het Europees Parlement ligt, is het vanaf 2012 gedaan met de gloeilamp.

Reden is dat ze te veel energie verbruiken. In de komende drie jaar wordt de verkoop stapsgewijs afgebouwd. Na een verbod op de verkoop van de gloeilamp van 100 watt, volgen in de komende drie jaar lampen van 75, 60, 40 en 25 watt. Consumenten kunnen daarna kiezen voor halogeenlampen, spaarlampen en led-lampen. Fabrikanten als Philips zetten nu volop in op innovaties in het led- en spaarlampensegment. Het soms kille licht moet verbeterd worden en ze moeten ook geschikt worden voor schemerlampen.

Hogere kosten

Voor de consument betekent het hogere kosten voor de aanschaf van lampen. Die zou gecompenseerd
worden door lagere kosten per branduur en een langere levensduur van (spaar)lampen. Overigens bevatten spaarlampen relatief veel kwik. Een milieuprobleem erkent de EU, maar de energiewinst weegt op tegen dit nadeeltje. Inzet van led-verlichting kan het energiegebruik flink drukken heeft Philips laten zien in het onlangs geopende Hermitage-museum in Amsterdam. De energiekosten komen door innovatieve verlichtstechnologie 55 procent lager uit met behoud van ‘presentatie’.

Supermarkten

Ook voor supermarkten is ledverlichting erg interessant. De lampen produceren vrijwel geen warmte, een belangrijk winstpunt in koelvitrines. Minpunt is de lichtopbrengst en de kleur. De nieuwe led-generatie zal naar verwachting een betere kleurtoon hebben en meer licht geven. Daarmee kan retail
dus forse besparingen realiseren in de versgroepen.

Reageer op dit artikel