artikel

Verkoop fris gaat met sprongen vooruit

Assortiment

Verkoop fris gaat met sprongen vooruit

DOETINCHEM – Fris vormt met een omzetaandeel van 27,5 procent de grootste groep in dranken, terwijl fris vijf jaar geleden nog even groot was als bier.

Dat constateert Jeanet Castel, client solutions manager bij IRI Nederland. ‘De omzet groeit met 10 procent, het volume met 4 procent, en dat is toch wel opvallend. Het aantal sku’s is vergroot, in cassis, sinas en cola. Het nieuwe Fanta Cassis zit bijvoorbeeld op 90 procent distributie.’ Cola, het grootste segment in fris, laat een volumegroei zien van 5 procent, en een omzetgroei van 10 procent. De groei komt uit prijsstijgingen en stevige promoties. De promodruk in colli is met 12 procent gegroeid in 2008. ‘Cola heeft sterk geprofiteerd van de grote sportevenementen in 2008. Coke Zero heeft veel toegevoegd. Daarnaast breidt private label uit in aantal items, zowel in cola als in de andere soorten fris’, zegt Castel.

Herstel

De groei is goeddeels een herstel na een slechte zomer in 2007, vindt Molendijk. In 2007 daalde het volume nog met 4 procent. ‘De prijsstijging in frisdranken is deels een verpakkingsbelasting en deels een prijscorrectie. Nederland is binnen West-Europa een heel goedkoop land en frisdranken hebben in de prijzenoorlog behoorlijke klappen gekregen. Opvallend is de volumegroei van 5 procent in kleinverpakkingen fris. De pakjes en blikjes tot en met 500 ml hebben een hogere literprijs, maar daar is de groei bij de consument er dus nog niet uit.’ De sport- en energiedranken doen het erg goed, stelt Castel, met een omzetindex van 124 en een volumeindex van 119, door veel promotie. Waters laten nauwelijks omzetgroei zien en het volume daalt met 6 procent.

Houdbare sappen

Jeanet Castel van IRI: ‘De houdbare sappen laten weer wel een flinke groei zien. Appelsap kent een prijsstijging van 20 procent, bij een volumedaling van 6 procent blijft er nog altijd 13 procent omzetgroei over. Dezelfde ontwikkeling speelt op bescheidener schaal in sinaasappelsap. De milde varianten doen het daarbij erg goed.’

Reageer op dit artikel