artikel

‘Spar-merk in hart van productgroep

Assortiment

‘Spar-merk in hart van productgroep

DOETINCHEM – Gezien de buurtfunctie van zijn supermarkten legt Spar bij de inrichting van het frisdrank- en sappenschap het accent op stuksverpakkingen. Door vaker te kiezen voor het Spar-merk ten koste van A-merken heeft het fair share zich positief ontwikkeld, aldus Klaas de Groot, category manager bij Spar.

Nederlanders drinken behoorlijk wat fris, fruitdranken en sappen. De groei is er nog altijd niet uit. ‘De totale markt bedraagt zo’n 1.600 miljoen liter en groeit met ongeveer 4 procent in volume’, becijfert Klaas de Groot, categorymanager bier en dranken bij Spar Holding. ‘Daarvan is softdrinks 1.000 miljoen liter, dat segment groeit het sterkst. Hierbinnen vertonen de energie- en sportdranken en ijskoffie een bovengemiddelde groei. Ook gazeuse en cassis doen het goed. Sinas blijft dalen.’ De resterende 600 miljoen liter sappen en fruitdranken ontwikkelen zich slechts licht. ‘Vooral de bijzondere sapconcepten zijn groeiers. Denk aan sappen met enkele of meerdere vruchten die niet dagelijks gedronken worden. Voorbeelden zijn Roosvicee Fruitflirt, Appelsientje SuperFruit en Appelsientje Dubbeldrank. Lichte groeiers zijn refresh, waaronder Dubbelfriss, nectar en ice tea.’

Trends

Groeiconcepten sluiten logischerwijs aan op de huidige trends in de drankenmarkt. Energy- en sportdranken zijn cool, de gekoelde sappen profiteren van hun versimago en dranken van Ocean Spray haken met succes in op de toenemende belangstelling voor gezondheid. ‘In energy-sportdranken kun je niet om Red Bull heen. Daarnaast moet je AA-drink, Bullit, Aquarius en natuurlijk een eigen merk op het schap hebben.’ Verder blijven kidsproducten trendgevoelig. ‘Wicky en Taksi moet je gewoon hebben staan’, vervolgt De Groot. Sparwinkels hebben een typische buurtfunctie. Dan is het soms woekeren met de ruimte. ‘Als Spar zullen we altijd keuzes moeten maken. Vergeleken met de concurrentie hebben we kleine winkels en dus minder metrage tot onze beschikking. Bij de verpakkingen leggen wij het accent op stuksverpakkingen. Meerstuksverpakkingen zul je bij ons weinig aantreffen. Waar mogelijk proberen we als Spar de pakken en flessen in een zo klein mogelijke consumenteneenheid te presenteren.’

Introductie

Een geslaagde introductie binnen de merksappen noemt De Groot Appelsientje Mild en de Dubbelfriss Minder zoet.  ‘Deze concepten hebben zonder meer een plus op de totale range vergelijkbare sappen gezet.’ Een opsteker in het sappensegement, meent hij. ‘Zeker nu de grote groei uit de refreshproducten is en er weinig gebeurt in de ongekoelde basisvruchtensappen.’ In fris is hij te spreken over de aandacht voor cassis door de introductie van ‘Fanta Cassis’. ‘Samen met het oude, vertrouwde Hero cassis werkt dat positief op dit segment.’ Met het zomerhalfjaar op de kalender verwacht hij ook weer het een en ander van ijskoffie. ‘Dit is weliswaar een klein segment, maar met een groeiende omzet. Ik zie daar nog mogelijkheden.’

Eigen merk

Het eigen Spar-merk zit eigenlijk in alle segmenten in de lift. ‘Dat komt door de goede prijs-kwaliteitsverhouding. In het algemeen presteert Spar in merken gelijk aan de marktontwikkeling, maar door de introductie en uitbreiding van de huismerken in softdrink, juice en refresh is dit inmiddels boven het gemiddelde gekomen.’ Als best presterende binnen het Spar-drankensegment noemt hij de refresh-producten onder de naam Spar Tintelfruit. Dat smaakt naar meer. ‘Zeker, duidelijk is dat we daar ook bij onze schappenplannen rekening mee houden, we presenteren het Spar-merk altijd in het hart van de
productgroepen. We zullen niet schromen om merken hiervoor te saneren. Ik voorzie dat de huismerken nog verder worden uitgebreid met nieuwe smaken en nieuwe concepten. Bij smaken denken aan we aan een uitbreiding van het refresh-assortiment en bij nieuwe concepten aan bijvoorbeeld ice tea en milde sappen.’

Reageer op dit artikel