artikel

‘Nieuwe introducties moeten een kans krijgen

Assortiment

‘Nieuwe introducties moeten een kans krijgen

DOETINCHEM – Gezondere koekconcepten zijn een trend, maar genieten blijft minstens zo belangrijk. Marcel Goldenberg, category manager bij Hoogvliet, ziet zowel ‘verantwoord tussendoor’ als ‘verwenkoek’ groeien.

Nederlanders eten steeds vaker koek. De tussendoortjes blijven zich stevig ontwikkelen, maar ook snijkoek groeit nog steeds. Bij Hoogvliet groeide de koekverkoop harder dan de markt, constateert een tevreden Marcel Goldenberg. De category manager kw (tussendoor/koek) noteerde op drie fronten groei. ‘We hebben aparte presentaties voor tussendoorkoek, ontbijtkoek en gewone koek, zoals biscuits en doorzichtartikelen. Overall nam het volume en de omzet toe. De grootste toename zien we bij ‘gezondere proposities’, dus producten die minder suiker en extra vezels bevatten. Dat geldt dan met name voor ontbijtkoek en de categorie tussendoor. Binnen koek zijn eierkoeken door hun light imago echt groot geworden als deelsegment, al is de echte groei er wel uit. Het Sonja Bakker-effect is een keer over. Het blijft niet oneindig in dat tempo doorgroeien, maar mensen blijven het kopen omdat ze het als een gezonder product zien.’

Gouden greep

Gezondheid en gemak gaan binnen ontbijtkoek hand in hand. Net als in het tussendoortjessegment is de portieverpakking een gouden greep gebleken. ‘De gesneden variant is in ontbijtkoek steeds belangrijker aan het worden. Peijnenburg heeft succes met de losse meeneemverpakkingen. Dubbel Op en Hapklaar springen eruit en Snelle Jelle is bij ons een topper.’ Maar ook de belangstelling voor ongesneden ontbijtkoeken blijft groot. ‘Stuksverpakkingen slaan vooral aan bij een jongere generatie. Ontbijtkoek is een vrij traditioneel product en door het in een meeneemverpakking te verkopen, trek je een andere of nieuwe doelgroep aan. Wij kijken wel kritisch naar dat assortiment, want er is veel geïntroduceerd.’

Tussendoor

In tussendoor trekken Lu en Verkade de kar. De afslag naar hartig heeft bij Sultana goed uitgepakt, vindt
Goldenberg. ‘Dat was een onderscheidend concept. Over Sultana Hartig ben ik heel tevreden en dat geldt ook voor het private label in hartig. Perfekt ontwikkelt zich prima.’ Ook Kellogg’s laat twee nieuwe graanrepen instromen: het meergranenkoekje naturel en chocolade. Goldenberg heeft er een goed
gevoel bij. ‘Dat is een leuke toevoeging aan het tussendoorsegment en een mooie verwijzing naar de cereals.’

Traditioneel

Binnen het traditionele koeksegment spelen portieverpakkingen nog niet zo’n grote rol. Kanjers bestaat al jaren, maar veel navolging vindt dit initiatief niet. ‘Toch verwacht ik wel dat het belangrijker gaat worden. Voorlopig zie je het wel heel sterk in de kinderkoekjes.’ Binnen kinderkoek blijven bekende en zelfontwikkelde characters een hoofdrol spelen. Voorbeelden van die laatste zijn Dier & Co,  berenvriendjes en smoeltjes. Het introductietempo ligt hoog, dus moet er snel worden geschakeld. ‘Hier heb je echt te maken met een doelgroep die steeds iets nieuws wil proberen. Het is puur impuls. Daar moet je snel op inspelen, dus snel introduceren. Dier & Co van Verkade verkopen we goed. Ook kinderkoekjes met chocolade slaan aan.’

Ruimte

Slechte introducties in dit segment kan de category manager zo één, twee, drie niet bedenken. ‘Het
meeste roteert prima. Dat je daarbinnen moet saneren, heeft puur te maken met de beschikbare ruimte in de metrages. De nieuwe introducties moeten een kans krijgen. Ouders willen iets nieuws proberen. Kinderkoekjes zijn pure verleiding en dan moet je keuzes maken.’

Reageer op dit artikel