Streep door foodhal in centrum Amsterdam

AMSTERDAM - Er komt geen foodhal op de Oudezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam. Het plan van warenhuis Haussmann stuitte op veel verzet uit de buurt.

Dat meldt Het Parool. Buurtbewoners waren bang voor een enorme toestroom van toeristen en vreesden dat hun buurt dagelijks vol zou staan met vrachtwagens die Haussmann komen beleveren. Woensdag maakte bestuurder Jeanine van Pinxteren van stadsdeel Centrum het besluit bekend.

Protest
Na aankondiging van de mogelijke komst van de 2000 m2 tellende foodhal ontstond direct veel protest vanuit de buurt. Ze voelden zich niet beschermd door de politiek, schrijft de Amsterdamse krant. Deze kritiek was niet aan dovemansoren gericht, want het stadsdeel besloot de foodhal voor de tweede keer binnen een maand aan de orde te stellen. Haussmann koos echter eieren voor haar geld en besloot de plannen te annuleren, zonder de politieke beraadslagingen af te wachten.

Vleeshal
De beoogde locatie van de foodhal werd in de zeventiende eeuw nog de Vleeshal genoemd. Volgens de initiatiefnemer is er in Amsterdam een tekort aan luxe retail. ‘Door het verloren gaan van Metz en de Bonneterie zijn de Nederlandse bestedingen in het luxesegment de helft van bestedingen in New York of Barcelona, terwijl de uitgaven aan vier- en vijfsterrenhotels op een internationaal gemiddelde liggen.’

Privé-investeerders
De initiatiefnemer heeft een lang verleden in de non-food detailhandel. Hij was ooit verkoopdirecteur bij V&D, had de leiding over alle bankgebouwen van ABN Amro en was ooit de baas bij luxe kledingverkoper Oger. De laatste jaren werkte hij voor een kledingbedrijf uit Zwitserland. Het initiatief zou gefinancierd gaan worden door privé-investeerders en een lening van een Nederlandse bank.