Matig slotkwartaal raakt Emté

VEGHEL - De supermarkten van Emté zijn afgelopen jaar in omzet identiek trager gegroeid dan de markt. Moederbedrijf Sligro Food Group meldt een toename van de identieke omzet voor de keten van 0,2 procent.
Delen:

De marktgroei bedroeg vorig jaar ongeveer 1 procent (GfK). In het vierde kwartaal van het jaar zat Emté bij de identieke omzet zelfs 1,2 procent in de min. Vergeleken met 2014 is nog wel sprake van een verbetering. Toen nam de identieke omzet over het hele jaar nog af met 0,7 procent, ondanks een toen wel sterk slotkwartaal.

Foodretail
Wanneer naar de algemene ontwikkeling in foodretail bij Sligro wordt gekeken is sprake van een groei van de omzet met 2,3 procent naar €841 miljoen. Een toename van €18 miljoen ten opzichte van 2014. Van die toename werd €14 miljoen in het laatste kwartaal gerealiseerd.

€80 miljoen extra in foodservice
Bij de berekeningen van de identieke omzetgroei is de extra omzetweek in 2015 buiten beschouwing gelaten. Sligro presenteerde woensdagochtend slechts een beperkt aantal cijfers. Op 21 januari worden de volledige jaarresultaten gepubliceerd. De totale omzet van de groep steeg in 2015 met €3,8 procent naar €2,67 miljard. Binnen foodservice (de groothandels) was sprake van een toename met €80 miljoen naar €1,83 miljard.

Belangrijk vierde kwartaal
De totale omzetgroei in foodservice kwam in 2015 uit op 4,5 procent. Wanneer overnames, tabaksverkoop en de extra omzetweek uit de cijfers worden gehaald blijft een autonome toename van de omzet van 1,5 procent over. Het vierde kwartaal was belangrijk voor de Sligro Food Group. Zo werd in Dieren de eerste vestiging van de nieuwe Emté-formule geopend en ging in Utrecht een nieuwe Sligro-vestiging open. Inmiddels zijn ook zeven van de 49 Sligro-groothandels omgebouwd naar de 3.0-formule.

Tegenvaller voor Emté
Het vierde kwartaal is voor supermarkten traditioneel het beste kwartaal. De afname van de identieke omzet met 1,2 procent zal dan ook een tegenvaller zijn voor Emté. In het derde kwartaal was nog sprake van een identieke toename met 0,5 procent. Toen was over het hele jaar zelfs nog sprake van een toename met 0,7 procent. Vorig jaar werd in het vierde kwartaal nog een identieke toename van de omzet met 1,4 procent geboekt.

Opening nieuwe winkels
Het verschil tussen de absolute en de identieke omzetgroei binnen de foodretailtak kan vooral worden verklaard door de toename van het aantal winkels. Zo opende een volledig nieuwe Emté de deuren in Zoutelande en heropenden de C1000’s in Vessem en Hoek onder de vlag van Sligro. De tweede Emté 3.0 gaat op 27 januari open in Uden. Daarna volgen nog Nieuwegein en Berlicum als testwinkels.

Vierde supermarktketen
Emté is de vierde supermarktketen die vroeg in het nieuwe jaar resultaten bekendmaakte. Eerder al waren er cijfers van Coop, Jumbo en Plus.