Nieuw warenhuis krijgt luxe food hall

AMSTERDAM - Ondernemer Frans van der Kraan opent in 2016 in Amsterdam een luxe, nieuw warenhuis en een grote food hall.

Het warenhuis, onder de naam Haussmann, komt op de plaats van het Fortis op het Rokin, tussen het NRC-gebouw en het toekomstige Marks & Spencer, zo meldt Het Parool. Dit moet in september 2016 de deuren openen. In mei van dat jaar opent volgens de planning al een grote food hall aan de Nes en de Brakke Grond in Amsterdam, waar gegeten kan worden, waar maaltijden kunnen worden afgehaald en waar een permanente markt wordt ingericht.

Vleeshal
De lokatie van de nieuwe food hall werd in de zeventiende eeuw nog de Vleeshal genoemd. Volgens de initiatiefnemer is er in Amsterdam een tekort aan luxe retail. ‘Door het verloren gaan van Metz en de Bonneterie zijn de Nederlandse bestedingen in het luxesegment de helft van bestedingen in New York of Barcelona, terwijl de uitgaven aan vier- en vijfsterrenhotels op een internationaal gemiddelde liggen.’ Op jaarbasis verwacht Van der Kraan 1,4 miljoen klanten.

Privé-investeerders
De initiatiefnemer heeft een lang verleden in de non-food detailhandel. Hij was ooit verkoopdirecteur bij V&D, had de leiding over alle bankgebouwen van ABN Amro en was ooit de baas bij luxe kledingverkoper Oger. De laatste jaren werkte hij voor een kledingbedrijf uit Zwitserland. Het initiatief wordt gefinancierd door privé-investeerders en een lening van een Nederlandse bank.