Almanak deelt weinig complimenten uit

DEN HAAG - Culinair specialist Will Jansen deelt in zijn boek Culinaire Almanak, dat vandaag verschijnt, maar weinig complimenten uit aan de supermarktbranche. Hij vindt de meeste producten in de schappen ondermaats van kwaliteit.

Jansen proefde een kleine zevenhonderd producten

uit tien productgroepen en kwam tot de conclusie dat maar weinig producten

in de supermarkt in aanmerking komen voor een ‘opgestoken duimpje’ (aanvaardbare

kwaliteit, redelijk van smaak). Wie kwalitatief betere producten zoekt, zal

volgens Jansen verschillende winkels moeten bezoeken, niet op prijs afgaan en

vooral goed moeten opletten om niet zwaar bedrogen uit te komen.

Vandaag verschijnt de Culinaire almanak waarin een honderdtal culinaire

producten uit de verschillende supermarkten onder de loep worden genomen. ‘De

prijzenoorlog in de supermarkten heeft het assortiment smakelijke producten

ernstig ingeperkt. Wie een beetje koken wil, komt in de supermarkt bedrogen

uit. Er lijkt veel te staan, maar de keus is eigenlijk beperkt’, aldus Will

Jansen.



Gemalen korst

Hij schreef deze hulpgids voor mensen die niet willen betalen voor gemalen

korst als ze geraspte kaas kopen, of voor een dressing met bindmiddelen in

plaats van olie. Hij waarschuwt voor stukjes ingewanden, graat en chemische

toevoegingen in de visconserven. Daarbij neemt hij geen blad voor de mond en

producten worden regelrecht naar de vuilnisbak verwezen met krachttermen als

‘hondenvoer’, ‘metaalsmaak’, ‘opleuk-troep’.

Toch geeft de auteur van de Culinaire Almanak een aantal producten een

‘opsteker’. Overzichtelijk wordt een kort lijstje met de betere producten in een

kader weergegeven. Zo kan de lezer eenvoudig terugvinden waar hij

naar toe moet voor bijvoorbeeld mosterd, dressing, olijfolie of kaas.