Aanvoer Hollandse nieuwe stijgt weer

DEN HAAG - Voor het eerst sinds 2005 mag er weer meer haring uit zee worden gehaald en als het aan de vissers ligt, stijgen de vangsten de komende jaren alleen maar verder.
Delen:

Na jaren van dalende quota mogen de vissers van Brussel dit jaar 200

miljoen kilo haring vangen, ruim 20 procent meer dan in 2010, toen een

dieptepunt werd bereikt. De sector wil stukje bij beetje terug naar het

niveau van voor 2005, toen er nog 535 miljoen kilo haring uit zee werd

gevist. 'Er zwemt meer vis in de wateren dan wetenschappers

aanvankelijk dachten', zei Nico de Jong, voorzitter van de

haringgroothandelsvereniging.

Noorwegen

De vangst van haring vindt vooral plaats in Noorwegen en Denemarken;

15 procent van de vangst (30 miljoen kilo) wordt als Hollandse nieuwe

verkocht, dat zijn 200 miljoen stuks. De rest van de haring gaat naar de

conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd. De haring komt dan wel uit Scandinavië, de vissen worden in opdracht

van Nederlandse haringbedrijven gevangen. Zij zijn vanaf medio mei tot

eind juni in touw om de maatjes binnen te halen en doen dat op een

duurzame manier; dinsdag werd bekend dat de haringsector opnieuw

gecertificeerd is door het instituut MSC.

Nieuwe haring

Op 7 juni begint het haringseizoen traditiegetrouw met de veiling van

het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn hooggespannen. Na een

goed voorjaar met veel zon heeft zich veel plankton opgebouwd in de

wateren waar de haring gedijt, zei de voormalige directeur van het

Visbureau Luc Ouwehand.

60 procent

Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders

er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent aan de kar of in de winkel

gehapt. Bijna een op de drie Nederlanders koopt weleens een harinkje en

volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK worden dat er

alleen maar meer.