Na jaren van dalende quota mogen de vissers van Brussel dit jaar 200
miljoen kilo haring vangen, ruim 20 procent meer dan in 2010, toen een
dieptepunt werd bereikt. De sector wil stukje bij beetje terug naar het
niveau van voor 2005, toen er nog 535 miljoen kilo haring uit zee werd
gevist. 'Er zwemt meer vis in de wateren dan wetenschappers
aanvankelijk dachten', zei Nico de Jong, voorzitter van de
haringgroothandelsvereniging.
Noorwegen
De vangst van haring vindt vooral plaats in Noorwegen en Denemarken;
15 procent van de vangst (30 miljoen kilo) wordt als Hollandse nieuwe
verkocht, dat zijn 200 miljoen stuks. De rest van de haring gaat naar de
conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd. De haring komt dan wel uit Scandinavië, de vissen worden in opdracht
van Nederlandse haringbedrijven gevangen. Zij zijn vanaf medio mei tot
eind juni in touw om de maatjes binnen te halen en doen dat op een
duurzame manier; dinsdag werd bekend dat de haringsector opnieuw
gecertificeerd is door het instituut MSC.
Nieuwe haring
Op 7 juni begint het haringseizoen traditiegetrouw met de veiling van
het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn hooggespannen. Na een
goed voorjaar met veel zon heeft zich veel plankton opgebouwd in de
wateren waar de haring gedijt, zei de voormalige directeur van het
Visbureau Luc Ouwehand.
60 procent
Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders
er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent aan de kar of in de winkel
gehapt. Bijna een op de drie Nederlanders koopt weleens een harinkje en
volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK worden dat er
alleen maar meer.