Winst Arla bijna verdrievoudigd

ARHUS – De Deense zuivelmultinational Arla Foods is erin geslaagd om de winst in de eerste helft van 2010 bijna te verdrievoudigen, vergeleken met de eerste helft van 2009. Dit jaar was de halfjaarwinst 93,6 miljoen euro, tegenover 35,3 miljoen in 2009.

Arla noemt de hoge grondstofprijzen (waardoor de kiloprijs melk met ruim 11 procent steeg), wisselkoerseffecten en een ingrijpende kostenreductie als verklaring voor de fors gestegen winst. De winstmarge was ook groter dan in dezelfde periode vorig jaar: 2,9 procent nu, tegenover 1,2 procent in de eerste helft van 2009. De halfjaaromzet steeg met 6,7 procent tot 3,2 miljard euro.

Uitdagingen
Arla heeft de winstverwachting voor heel 2010 naar boven bijgesteld. Niettemin verwacht financieel directeur Frederik Lotz dat de herfstperiode veel uitdagingen zal bevatten. Zo kunnen de melkprijzen weer dalen en is het nog maar de vraag of het consumentenvertrouwen in crisistijd zich ontwikkelt. Onlangs maakte concurrent FrieslandCampina ook goede halfjaarcijfers bekend, met een verdubbeling van de nettowinst en een 5,5 procent hogere omzet vergeleken met de eerste zes maanden van 2009.