Nieuwe aangifte tegen zalmbedrijf Foppen

HARDERWIJK - Letselschade-expert Yme Drost gaat bij het Openbaar Ministerie aangifte doen tegen visverwerker Foppen. Dit bedrijf was betrokken bij een beruchte salmonella-uitbraak in 2012, maar blijkt eerder ook al in de fout gegaan te zijn.
Delen:
ANP

Drost baseert zich op onderzoek van regionale omroep Omroep Gelderland.’In 2010 ontdekte het bedrijf meerdere keren de dodelijke listeriabacterie op de eigen zalm. Dan ben je verplicht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te schakelen en je producten terug te halen, maar dat werd niet gedaan’, zo stelt Drost tegenover persbureau Novum. Omroep Gelderland kreeg deze informatie in bezit door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Samenloop van omstandigheden
Twee jaar later ging het dus weer mis bij Foppen. Bij de uitbraak van salmonella kwamen volgens officiële cijfers vier mensen om het leven en werden tenminste duizend mensen ziek. Drost wilde toen ook al een zaak starten, maar zag daar vanaf na de conclusie van onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De informatie over eerder misstanden zorgt ervoor dat Drost zijn positie herziet. ‘Uit het onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat Foppen in totaal maar voor 4200 euro aan boetes heeft gehad. Het OM moet nu eerst goed uitzoeken in hoeverre Foppen wat te verwijten valt.’