Kromme komkommer uit de ban

BRUSSEL - Kromme komkommers, bochtige boontjes en weelderige worteltjes mogen vanaf woensdag weer in de winkels liggen. De Europese Commissie heeft per 1 juli de marketingstandaarden afgeschaft voor 26 soorten groenten en fruit.

Dat meldt De Telegraaf. Voor spruitjes, meloenen, paddenstoelen en knoflook gelden ook niet langer de vormvoorschriften. Voor tien soorten fruit en groenten blijven de verplichte ‘schoonheidsregels’ nog enigszins bestaan. Vreemd gevormde appels, peren, aardbeien en tomaten mogen wel in de winkels, maar moeten dan wel een apart etiket krijgen om de consument te waarschuwen.

Overbodige regels

Aanleiding voor het schrappen van de marketingstandaarden is ophef over de enorme rijkwijdte van de bemoeienis vanuit Brussel. Om tegemoet te komen aan de kritiek wil de Europese Commissie snijden in overbodige regels. De Commissie vindt dat consumenten de keuzevrijheid moeten hebben om ook kromme groenten en fruit te kopen. Het is ook zonde om in tijden van voedseltekort fruit en groente weg te gooien alleen maar omdat er een bochtje in zit, meent EU-commissaris Mariann Fischer Boel van Landbouw.