Nieuw schandaal rond foie gras

AMSTERDAM – Hotels en restaurants in Nederland die diervriendelijke foie gras op de kaart hebben staan, serveren in werkelijkheid eendenlever van gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden.

Dat is de conclusie van een onderzoek van stichting Wakker Dier en tv-programma Tros Radar. Beide partijen voerden undercover het onderzoek uit op een boerderij in Spanje waar de eenden worden gehouden. Onder de restaurants bevinden zich de meest fameuze hotels en toprestaurants van Nederland.

Uitzending

In de uitzending van maandagavond toont Tros Radar beelden van deze operatie uit. Volgens een woordvoerster van Wakker Dier leven de dieren zonder beschutting op een dorre vlakte in de Spaanse zon. ‘De laatste drie weken van hun leven zitten de eenden in een kooi en worden ze gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet.’ Wakker Dier voert al jaren actie tegen de verkoop van foie gras. Veel winkel- en horecabedrijven hebben de ganzenlever uit het assortiment gehaald, waaronder Bijenkorf en Makro.