Veel gezondheidsclaims verworpen

BRUSSEL - Twee derde van vijfhonderd gezondheidsclaims, ingediend door voedselproducenten, is door de Europese Unie verworpen, vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

Het negatieve advies betekent dat bedrijven sommige van hun producten niet langer bepaalde gezonde eigenschappen mogen toeschrijven. De European Food Safety Authority (EFSA) nam in totaal 523 claims onder de loep. Probiotica en botanische substanties doorstonden de wetenschappelijke screening niet. Vitamines en mineralen, vetten, vezels en koolhydraten, kregen hoofdzakelijk een positief advies, meldt het Belgische persbureau Belga.

Wildgroei

Europa wil met de nieuwe regelgeving de wildgroei aan gezondheidsbeloftes bij voedsel aanpakken. ‘Het is een eerste stap. De consument heeft het recht om eerlijk geïnformeerd te worden’, zegt Benedikt Sas van expertisecentrum Food2know in een reactie.

Lijst

Op de adviezen van de voedselveiligheidsorganisatie volgt een negatieve en een positieve lijst van de Europese Unie, die over enkele maanden bindend wordt voor alle lidstaten. Het wordt voor voedselproducenten dan onmogelijk om hun producten nog onterecht bepaalde gezonde eigenschappen toe te schrijven.