'Hoge foodprijs stuwt investeringen

KUALA LUMPUR - De hogere prijzen voor landbouwproducten kunnen een stimulans vormen voor investeringen in onderzoek en infrastructuur om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.
Delen:

Dat zegt topman Paul Bulcke van Nestlé in een vraaggesprek met Bloomberg. 'Prijzen bereiken een niveau dat een positief effect kan hebben op productie. Mensen zijn weer gemotiveerd om iets te doen in agricultuur', aldus Bulcke. Het wereldwijde prijsniveau van voedsel steeg in februari voor de tweede maand op rij. Vooral granen, oliën en suiker werden duurder, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Verdere groei

Volgens Bulcke, op bezoek in Kuala Lumpur, stijgen de voedselprijzen omdat het aanbod niet zo snel groeit als de vraag. Voor de komende periode verwacht hij verdere groei onder invloed van de omstandigheden in de wereld. 'We hebben een wereld met over een paar jaar twee tot drie miljard meer mensen.' Ook wijst Bulcke op het feit dat in verschillende landen de middenklasse groeit, wat de vraag verder stimuleert.

Bevolkingsgroei

Naar verwachting moet de wereldwijde voedselproductie in 2050 met 70 procent zijn gegroeid vanwege de bevolkingsgroei van 7 naar 9,3 miljard mensen. De groeiende middenklasse in Azië gaat bovendien meer vlees eten, waardoor de productie relatief meer moet stijgen.