Dat blijkt
uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De
voedselinflatie kwam in oktober uit op 1,5 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2006.
Met de cijfers weerlegt het statische bureau de algemeen levende beleving dat
voeding de laatste maanden flink duurder is geworden.
Focus op
uitschieters
CBS-econoom Michiel Vergeer heeft
hiervoor een verklaring. ‘Zowel de consument als de pers focust zich op de
uitschieters , waardoor een vertekend beeld ontstaat. Het klopt dat boter (+19
procent) , melk (+12 procent) en brood (+7 procent) uitzonderlijk veel duurder
zijn geworden , maar tegelijkertijd werden aardappelen (-21 procent) , vis (-1,3
procent) , vlees (-0 ,5 procent) en suiker , zoetwaren en ijs (-0,4 procent)
goedkoper. Al met al levert dit een voedselinflatie op van 1,5 procent en
dat is allerminst uitzonderlijk.’
Industrieprijs veel
hoger
Vergeer wijst erop dat de
industrieprijzen – de inkoopprijzen voor de levensmiddelenfabrikanten – een
geheel ander beeld vertonen. In september kwamen de industrieprijzen uit op 13
procent. De CBS-econoom weigert hieruit echter conclusies te trekken dat de
fabrikanten hun kostenstijgingen op dit moment niet zien doorberekend in de
verkoopprijzen aan de supermarkten of dat termijninkoopcontracten ervoor zorgen
dat het effect van de duurdere grondstoffen pas later zichtbaar wordt.
Geen
conclusies
‘Deze effecten kunnen inderdaad
een rol spelen , maar wij willen hieruit als statistisch bureau geen conclusies
trekken. Wij constateren alleen dat de industrieprijzen van voeding veel sneller
stijgen dan de voedselprijzen die de klant aan de kassa betaalt. Dit hoeft
echter niets te zeggen over toekomstige ontwikkelingen.’
Lees ook:
href=”/branchecijfers/id520-60221/brood_en_boter_7_en_12_procent_duurder.html”>Brood
en boter 7 en 12 procent duurder
href=”/branchecijfers/id520-60016/duurdere_voeding_geeft_inflatie_impuls.html”>Duurdere
voeding geeft inflatie impuls