'Voedselinflatie valt reuze mee

VOORBURG – Supermarkten hebben hun prijzen ten opzichte van vorig jaar nog nauwelijks verhoogd. Waar klanten klagen over de snel stijgende prijzen , en fabrikanten en supermarkten achter de schermen vechten over prijsstijgingen , hoeft de consument aan de kassa nauwelijks meer af te rekenen dan één jaar geleden.
Delen:


Dat blijkt

uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De

voedselinflatie kwam in oktober uit op 1,5 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2006.

Met de cijfers weerlegt het statische bureau de algemeen levende beleving dat

voeding de laatste maanden flink duurder is geworden.

Focus op

uitschieters


CBS-econoom Michiel Vergeer heeft

hiervoor een verklaring. ‘Zowel de consument als de pers focust zich op de

uitschieters , waardoor een vertekend beeld ontstaat. Het klopt dat boter (+19

procent) , melk (+12 procent) en brood (+7 procent) uitzonderlijk veel duurder

zijn geworden , maar tegelijkertijd werden aardappelen (-21 procent) , vis (-1,3

procent) , vlees (-0 ,5 procent) en suiker , zoetwaren en ijs (-0,4 procent)

goedkoper. Al met al levert dit een voedselinflatie op van 1,5 procent en

dat is allerminst uitzonderlijk.’

Industrieprijs veel

hoger


Vergeer wijst erop dat de

industrieprijzen – de inkoopprijzen voor de levensmiddelenfabrikanten – een

geheel ander beeld vertonen. In september kwamen de industrieprijzen uit op 13

procent. De CBS-econoom weigert hieruit echter conclusies te trekken dat de

fabrikanten hun kostenstijgingen op dit moment niet zien doorberekend in de

verkoopprijzen aan de supermarkten of dat termijninkoopcontracten ervoor zorgen

dat het effect van de duurdere grondstoffen pas later zichtbaar wordt.

Geen

conclusies


‘Deze effecten kunnen inderdaad

een rol spelen , maar wij willen hieruit als statistisch bureau geen conclusies

trekken. Wij constateren alleen dat de industrieprijzen van voeding veel sneller

stijgen dan de voedselprijzen die de klant aan de kassa betaalt. Dit hoeft

echter niets te zeggen over toekomstige ontwikkelingen.’

Lees ook:


href=”/branchecijfers/id520-60221/brood_en_boter_7_en_12_procent_duurder.html”>Brood

en boter 7 en 12 procent duurder



href=”/branchecijfers/id520-60016/duurdere_voeding_geeft_inflatie_impuls.html”>Duurdere

voeding geeft inflatie impuls