Super verkoopt massaal met verlies

DEN HAAG - Nederlandse supermarkten verkopen dagelijks vierhonderd producten met verlies. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de Nederlandse levensmiddelenbranche. Zo zijn alleen al in de supermarkten 35.000 banen verdwenen, wordt bij veel fabrikanten pijn geleden en kalft het supermarktbestand in hoog tempo af.

Een brede coalitie van fabrikanten, supermarktconcerns (Laurus) en belangenbehartigers pleitte gisteren bij de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken voor een wettelijk verbod op de verkoop van goederen onder de kostprijs. 'Bij een pot pindakaas van een bekend Nederlands A-merk geven wij de klant 22 eurocent mee', illustreerde Laurus-directeur Harry Bruijniks tijdens de zitting de problematiek.

De voorstanders van een wettelijk verbod kregen gisteren de laatste kans om hun zaak te bepleiten. De ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Veerman (Landbouw) lieten eerder al weten weinig te voelen voor een dumpverbod. De Belgische Unie van Zelfstandig Ondernemers legde tijdens de zitting uit hoe het verbod in België ervoor heeft gezorgd dat er nog veel kleine supermarkten zijn.

Auteur: Joep Meijsen