Massale uittocht bij Natuurwinkel

HARDERWIJK – Maar liefst 40 van de 55 franchisenemers van Natuurwinkel stappen over naar Ekoplaza. Waarschijnlijk volgen er op termijn nog tien winkeliers.
Delen:

Dat bevestigt directeur Erik Does van Udea, eigenaar van Ekoplaza, in dagblad Trouw. Reden is een al langer sluimerend conflict tussen de franchisenemers en de groothandel Natudis, eigenaar van Natuurwinkel. De veertig hebben een eigen inkoopcombinatie opgericht onder de naam Byond Bio.

Marges

Aanleiding voor de onenigheid zijn volgens de franchisenemers de hoge marges die Natudis voor zichzelf rekent en een gebrekkige communicatie. ‘Wij werden amper nog gehoord en erbij betrokken. Het is toch de bedoeling dat je samen de sector opbouwt en ontwikkelt’, aldus een van de betrokkenen in Trouw. Door de overstap is Ekoplaza nu de grootste biologische winkelketen van Nederland.

Tevreden

Directeur Jeremy Deacon van Natudis ontkent dat zijn bedrijf niet zou communiceren. ‘Wij overleggen continu met onze ondernemers. De meesten zijn ook tevreden. Wessanen is zeer gefocust op de biologische sector en zal blijven investeren in de winkelketen.’ Natudis is sinds vijf jaar eigendom van het beursgenoteerde Wessanen. Het vertrek van de winkeliers wijt Deacon volledig aan Ekoplaza. ‘Dat is een concurrent. Die heeft hier belang bij.’