Onzekerheid rond graan, maar prijs brood in super niet omhoog

Onzekerheid rond graan, maar prijs brood in super niet omhoog
Foto: ANP

DEN HAAG - De prijzen van brood in de supermarkt gaan, ondanks nieuwe onzekerheden rond graan uit de Oekraïne, in ieder geval op korte termijn niet verder omhoog.

Nederlanders hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over de prijs van brood, nu de deal over de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee is verlopen. Volgens directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) voorkomen langetermijncontracten rond tarwe en graan plotselinge kostenstijgingen. 'Bovendien, bakkerijen halen hun graan voor het grootste deel uit Duitsland, Frankrijk en Nederland, niet uit Oekraïne. En ook met supermarkten zijn afspraken gemaakt over prijzen van broden', aldus Kannegieter. Vorig jaar tegen de graanprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne aanzienlijk.

Onzekerheid over prijs graan door Rusland

De exportdeal verliep maandagavond, nadat Rusland niet akkoord was gegaan met een verlenging van de afspraken. Het land had daarvoor al meerdere keren gedreigd met het stopzetten van zijn medewerking. Rusland vindt namelijk dat de export van zijn eigen landbouwproducten onterecht wordt getroffen door belemmeringen die het gevolg zijn van internationale sancties. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt nu met Turkije en de Verenigde Naties de deal voort te zetten zonder Rusland.

Mogelijk wel hogere prijzen graan op langere termijn

Het Comité van Graanhandelaren, de brancheorganisatie voor bedrijven in de graanhandel, verwacht prijsstijgingen pas op de lange termijn. Al is het nog onzeker hoe de onderhandelingen over de graandeal nu verder gaan verlopen. 'De prijzen zullen stijgen als er minder graan beschikbaar is', zegt directeur Caroline Emmen. 'Maar het is niet zo dat we ons in Nederland zorgen moeten maken over ons voedsel.'

Graan werd na afblazen deal wel duurder

De graanprijzen op de beurs in Chicago gingen dinsdag omhoog als reactie op de Russische opzegging. Graananalist bij de Rabobank Dennis Voznesenski verwacht dat de graanprijzen beweeglijk zullen blijven, totdat duidelijk is wat het effect is. 'De belangrijkste vraag zal zijn of Oekraïne blijft exporteren via de Zwarte Zee zonder de veiligheid van de graancorridor', stelt hij.

Lees meer over