Cees Zwanenburg (Vomar) stijgt flink in Quote 500

AMSTERDAM – Het vermogen van Cees Zwanenburg is het afgelopen jaar hard gestegen. Volgens zakenblad Quote is het fortuin van de eigenaar van Vomar maar liefst met 16,7 procent gegroeid.
Cees Zwanenburg. Foto: Diederik van der Laan

Cees Zwanenburg heeft financieel gezien een uitstekend jaar achter de rug. Dat wordt duidelijk uit de Quote 500, de jaarlijks terugkerende lijst met daarin de 500 rijkste Nederlanders. Volgens het zakenmagazine is het vermogen van de eigenaar van supermarktketen Vomar met 16,7 procent gestegen en heeft hij nu de beschikking over €350 miljoen. Door de groei is Zwanenburg in de ranglijst geklommen van positie 161 naar 148. ‘Voor amper €100 miljoen vielen hem 23 Deens ten deel. Daarvoor moest wel wat worden geleend, maar blijkbaar rinkelden de Vomar-kassa’s zo goed dat er rap kon worden terugbetaald. De vastgoedpoot van het Zwanenburg-imperium zet intussen ook rasse schreden vooruit’, meldt Quote over de groei.

Nieuwe winkels Van den Tweel (AH)

Wie zijn vermogen volgens Quote ook hard heeft zien groeien is Albert Heijn-ondernemer Gerard van den Tweel. De Nijkerker heeft zijn fortuin zien stijgen met 11,1 procent en zou nu beschikken over €250 miljoen. Daarmee stijgt Van den Tweel in de ranglijst van plek 223 naar 206. De multifranchiser geeft in het blad aan druk te zijn met uitbreiding van zijn supermarktimperium. ‘In Bennekom komt een heel nieuw winkelcentrum, inclusief parkeergarage en appartementen. Dan praat je al gauw over een investering van €30 miljoen. En in Nijkerk zijn we ook veel woningen en appartementen aan het ontwikkelen. Voor volgend jaar heb ik mijn zinnen gezet op het openen van drie nieuwe supermarkten’, zegt Van den Tweel.

Quote ziet Van Eerd als rijkste uit branche

De rijkste uit de supermarktbranche in de lijst is Karel van Eerd, de pater familias van Jumbo. Van Eerd zag zijn vermogen volgens Quote stijgen met 7,4 procent en mag zodoende rekenen op €2,9 miljard. Daarmee staat Van Eerd op plaats 7 van de Quote 500. Daarna volgen onder meer Siem en Jan Kat (plek 64, €750 miljoen), Jaap Bastmeijer (79, €565 miljoen), Leen Hoogvliet (110, €435 miljoen) en Leo Linders (351, €160 miljoen).

Naast Gerard van den Tweel staan er, zoals ieder jaar, ook andere multifranchisers van Albert Heijn in de ranglijst. De eerstvolgende is Hans Geveling, terug te vinden op plek 315. Hij heeft volgens Quote €180 miljoen. Daarmee zou zijn fortuin zijn gestegen met 9,1 procent, meldt het zakenmagazine. Ook Ton ten Have staat in de lijst. Ten Have en zoons zouden maar liefst een groei van 12 procent hebben bewerkstelligd. Het franchise-imperium van Ten Have heeft volgens Quote in 2021 een nettowinst gerealiseerd van €14 miljoen. In totaal gaat het om €180 miljoen voor Ten Have. Jan Bun, op plek 448, heeft volgens Quote momenteel een vermogen van €130 miljoen. Het zakenmagazine schat dat zijn vermogen is gedaald met 21 procent. Jan Bun verloor afgelopen jaar zijn zus Susan, waarmee hij samen een supermarktimperium runde. Voor het overlijden van Susan Bun is het geheel volgens Quote opgesplitst. Vandaar de daling, zo meldt het zakenmagazine.