Plan megafusie supers in VS leidt tot golf aan kritiek

NEW YORK - De voorgestelde megafusie tussen Kroger en Albertsons in de Verenigde Staten leidt tot een golf aan kritiek. 'Deze fusie is enorm gevaarlijk'.
Foto: Shutterstock

Het samensmelten van de twee supermarktketens werd enkele weken geleden aangekondigd. Als deze doorgaat ontstaat een bedrijf met een omzet van zo’n 25 miljard dollar en komen formules als Ralphs, Mariano’s, Fred Meyer, Safeway en Vons onder één dak. Het fusiebedrijf zou als de fusie zonder aanpassingen doorgaat zo’n 5000 supermarkten in 48 staten omvatten en goed zijn voor een marktaandeel van bijna 20 procent.In de Verenigde Staten groeit inmiddels de kritiek op de megafusie. Het zou onder meer leiden tot hogere prijzen en meer zogenoemde food deserts, gebieden waar helemaal geen supermarkt meer zit.

Critici noemen megafusie supers VS ‘enorm gevaarlijk’ en ‘zeer zorgwekkend’

Het Britse dagblad The Guardian maakte een rondje langs deskundigen om te peilen wat de megafusie tussen de twee grote spelers in de VS betekent. Stacy Mitchell van de Institute for Local Self-Reliance, dat zich inzet voor de opening van supermarkten in gemeenschappen, maakt zich grote zorgen. ‘Deze fusie is enorm gevaarlijk. De kans is groot dat als het doorgaat, meer gemeenschappen geen supermarkt overhouden.’ Mitchell vermoedt dat het fusiebedrijf winkels gaat sluiten omdat marktgebieden deels overlappen. Ook professor Christine Bartholomew van de University of Buffalo maakt zich grote zorgen. Ze constateert dat dit soort fusies bijna altijd leiden tot hogere prijzen, onder meer door het verdwijnen van eigen merken. ‘Ik ben zeer gezorgd over de keuze voor consumenten. Huismerken zijn belangrijker dan veel mensen denken voor de betaalbaarheid van boodschappen.’

Ook Bernie Sanders en Elizabeth Warren keren zich tegen megafusie supers VS

De prominente progressieve Amerikaanse politicus Bernie Sanders sprak zich uit tegen de fusie. ‘Op een moment dat prijzen van levensmiddelen enorm hard stijgen als gevolg van hebzuchtige grote bedrijven zou het een absolute ramp zijn om de nummer twee onder de supermarkten, Kroger, te laten fuseren met nummer vier Albertson’s. De regering van president Biden moet deze transactie afwijzen.’ Die oproep klonk ook door in een tweet van de bekende democratische senator Elizabeth Warren. ‘Ik roep de kartelwaakhond op deze deal te blokkeren. Grote supermarktbedrijven als Kroger en Albertsons knijpen families nu al uit met te hoge prijzen. Meer fusies en nog minder concurrentie leidt alleen maar tot nog hogere prijzen en ontslag voor werknemers.’

Kroger en Albertsons denken zelf juist dat fusie leidt tot meer concurrentie

De twee betrokken supermarktbedrijven in de voorgestelde megafusie in de Verenigde Staten werpen de kritiek ver van zich. Zo stelde topman Rodney McMullen van Kroger onlangs in een bijeenkomst met investeerders dat de fusie noodzakelijk is om een vuist te kunnen maken tegen partijen als Walmart, Costco en Amazon en zo juist concurrentie te behouden. Ook beloofde hij een deel van de besparingen te investeren in lagere prijzen. Net als in Nederland groeien de zorgen in de Verenigde Staten over duurdere boodschappen. In september waren levensmiddelen gemiddeld zo’n 11,2 procent duurder.